News

Sondaj CURS: PSD se apropie de 40%. AUR, al treilea partid în preferințe. Ce se întâmplă cu PNL și USR

Cel mai recent sondaj de opinie efectuat de CURS arată un PSD care domină categoric peisajul politic intern. PNL nu are mari variații, în timp ce USR pierde procente importante.
25.07.2022 | 21:28
Sondaj CURS PSD se apropie de 40 AUR al treilea partid in preferinte Ce se intampla cu PNL si USR
Sondaj CURS: PSD, lider detașat în preferințele electorale. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ierarhia politică în privința preferințelor electoratului român nu are schimbări spectaculoase. Cea mai recentă cercetare sociologică arată un PSD dominator, un PNL care stagnează și un USR în cădere liberă.

Sondaj CURS: PSD, lider detașat în preferințele electorale. Ce se întâmplă cu PNL, AUR și USR

Un sondaj CURS realizat în perioada 13 – 22 iulie arată că în cazul în care ar fi alegeri săptămâna viitoare, PSD ar câștiga detașat alegerile.

ADVERTISEMENT

Formațiunea condusă de Marcel Ciolacu ar obține 37%. Social-democrații, deși fac parte dintr-un Guvern care se confruntă cu mari crize, adaugă noi procente față de lunile anterioare.

Locul secund în acest sondaj e ocupat de PNL, formațiune politică pe care social-democrații o au drept partener de guvernare. Liberalii sunt cotați la 24%.

ADVERTISEMENT

Ultimul loc de pe podium este ocupat de AUR cu 12%, în timp ce USR cade la 7%.

În Parlament ar mai intra UDMR cu 5%, în timp ce PUSL și PMP ar obţine 4% din voturi. Forța Dreptei (FD) și Alianța Pentru Patrie (APP), formațiunile în spatele cărora se află Ludovic Orban și Liviu Dragnea, nu trec de 2%.

Sinteza intențiilor de vot conform sondajului CURS:

  1. PSD: 37%
  2. PNL: 24%
  3. AUR: 12%
  4. USR: 7%
  5. UDMR: 5%
  6. PMP / PUSL: 4%

Sondajul CURS a fost efectuat pe un eșantion de 1005 respondenți, în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților. Perioada de realizare: 13 – 22 iulie, 2022, notează Știripesurse.

USR, locul 3 într-un sondaj comandat recent

Dacă în sondajul CURS se află pe locul 4, într-o altă cercetare, comandată pentru institutul Ipsos, USR se află pe poziția a 3-a în preferințele electoratului, cu aproape 13%.

ADVERTISEMENT

Din același sondaj se mai observă o evoluție bună și pentru PNL. Liberalii sunt cotați la 25,4%. Cei de la AUR sunt la 10,1%. Și aici, PSD conduce detașat, cu aproape 38%.

Intențiile de vot din totalul votanților arată astfel, conform institutului Ipsos:

  1. PSD: 37,8%
  2. PNL: 25,4%
  3. USR: 12,7%
  4. AUR: 10,1%
  5. Pro România: 4%
  6. PMP: 3%
  7. UDMR: 3%
ADVERTISEMENT