News

Sondaj IMAS: PNL crește în opțiunile electoratului, iar PSD scade. Ce se întâmplă cu USR/PLUS și PRO România

30.06.2020 | 15:44
Sondaj IMAS PNL creste in optiunile electoratului iar PSD scade Ce se intampla cu USRPLUS si PRO Romania
Victor Ponta atacă Guvernul Orban: ”Oamenii mor pentru că nu sunt testați la timp.” Sursa: INQUAM Photos/George Călin
ADVERTISEMENT

Sondaj IMAS. Cu mai puțin de trei luni până la alegerile locale, PNL, partid aflat la guvernare într-o perioadă critică, crește surprinzător în opțiunile electoratului.

Și mai surprinzător este ceea ce se întâmplă cu PSD, principalul partid de opoziție, cel care se află în scădere față de luna trecută.

ADVERTISEMENT

Celelalte partide care ar putea conta la următoarele alegeri, USR/PLUS, PRO România, ALDE și PMP oscilează în sondajul IMAS.

PNL crește în sondajele din luna iunie, iar PSD scade

Un sondaj realizat de cei de la IMAS pe luna iunie, la comanda Europa FM, indică o creștere ușoară pentru partidul aflat la guvernare în ce privește opțiunile de vot ale românilor pentru alegerile parlamentare, de la 32,6% în luna mai, la 33%.

ADVERTISEMENT

Deși, teoretic, ar trebui să puncteze în această perioadă în care Guvernul Orban se confruntă cu mari probleme din cauza crizei cauzate de pandemia de Covid-19, PSD scade, și ajunge la 21,9%, față de 23% în luna mai.

Pentru PNL, este prima lună din acest an în care înregistrează un procent electoral mai bun de la o lună la alta, după ce au scăzut constant de la 47%, din ianuarie până în luna mai.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu USR PLUS și PRO România

Pe eșichierul de dreapta care se opune PSD-ului vedem de asemenea creșteri în sondajul din luna iunie. Astfel, USR, partid care poate încheia alianțe electorale cu PNL la ”locale”, crește în această lună, ajungând la 12,3%, după 11,6% luna trecută și un minim de 10% înregistrat în februarie.

Partid aflat în alianță oficială cu USR, PLUS-ul condus de Dacian Cioloș, este creditat de sociologi cu 5,8% din opțiunile de vot, o urcare cu 0,7 procente față de luna mai.

ADVERTISEMENT

Revelația anului, PRO România, partid condus de Victor Ponta, staționează în iunie, după mai multe creșteri la rând care au adus partidul la 11,2%, al patrulea în ierarhia politică/

UDMR ajunge la 3,4% din opțiunile de vot, în scădere, fiind ultima formațiune din clasamentul partidelor parlamentare. ALDE este pe penultimul loc, cu 3,7%, tot în scădere, după ce în luna mai înregistra 4,2% din intențiile de vot. PMP-ul lui Tomac este creditat cu 4,7%

Topul partidelor politice din România în luna iunie conform sondajului IMAS:

  1. PNL – 33% (+0,4%)
  2. PSD – 21,9% (-1,1%)
  3. USR – 12,3% (+0,7%)
  4. PRO România – 11,2% (staționează)
  5. PLUS – 5,8% (+0,7%)
  6. PMP – 4,7% (+1%)
  7. ALDE – 3,7% (-0,5%)
  8. UDMR – 3,4% (-1,7%)
ADVERTISEMENT