News

Sondaj în SUA. Americanii susțin includerea României în programul Viza Waiver

Un sondaj realizat în Statele Unite ale Americii indică faptul că România se bucură de sprijinul a 53% dintre americani pentru includerea în programul de eliminare a vizelor.
31.03.2022 | 13:02
Sondaj in SUA Americanii sustin includerea Romaniei in programul Viza Waiver
România nu a fost inclusă de autoritățile americane în programul Visa Waiver. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Eliminarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite ale Americii reprezintă un subiect sensibil al parteneriatului strategic pe care îl avem cu această țară. De-a lungul anilor, mulți politicieni din țara noastră făcând presiuni în acest sens.

Americanii susțin eliminarea vizelor

Un think-tank din România a pus bazele unui proiect prin care cercetătorii din România și Statele Unite realizează sondaje de opinie și compară rezultatele obținute. Un astfel de sondaj a fost făcut pe tema eliminării vizelor pentru români.

ADVERTISEMENT

Eliminarea vizelor are loc prin Visa Waiver, un program în care țara noastră încă nu a fost primit. În prezent, peste 40 de state beneficiază de aceste privilegii.

Prin acest program, cetățenii din statele acceptate de autoritățile din Washington DC pot călători în SUA, fără viză, pentru a face afaceri sau doar ca turiști pentru o perioadă de 90 de zile.

ADVERTISEMENT

“Datele noastre arată clar că americanii au o opinie foarte bună despre țările aliate care susțin politicile SUA în întreaga lume și că americanii nu percep România ca pe o sursă de imigrație ilegală. De aceea, majoritatea americanilor susțin includerea României în Programul Visa Waiver; procentul celor care se opun este semnificativ mai mic.

De asemenea, este foarte relevant că nu există absolut nicio categorie de populație pe care am testat-o în SUA în care procentul celor care se opun eliminării vizelor pentru cetățenii români să fie mai mare decât procentul celor care susțin eliminarea vizelor”, explică Brett Loyd, președintele institutului de sondare american care a realizat acest studiu.

ADVERTISEMENT

După cum arată datele colectate de cercetătorii americani, 53% dintre cetățenii SUA sunt de acord cu includerea României în programul Visa Waiver. Cu toate acestea, trebuie precizat că 25% nu au o opinie pe acest subiect, în timp de 21% nu sunt de acord cu o astfel de decizie.

De ce sprijin se bucură românii în funcție de opțiunile politice ale americanilor?

Trebuie subliniat faptul că, sprijinul de care ne bucurăm pentru eliminarea vizelor, variază în funcție de opțiunile politice ale publicului american. Astfel, votanții republicani sunt în favoarea includerii României în programul Visa Waiver într-o proporție de 50%.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie subliniat faptul că cei care votează Partidul Republican se opun eliminării vizelor pentru români într-o proporție de 29%. Asta în timp ce 21% sunt nehotărâți.

În ceea ce îi privește pe democrați, aceștia susțin includerea românilor în programul Visa Waiver într-o proporție mai ridicată, de 57%. Doar 15% dintre aceștia se opun, iar 28% încă nu și-au format o opinie.

Independenții, un grup politic divers, pare a avea păreri similare celor anunțate de populația generală. Astfel, 54% dintre aceștia vor ca România să fie inclusă în program, 25% sunt nehotărâți și 21% se opun.

ADVERTISEMENT
Tags: