Două treimi dintre români consideră că imigranții sunt o oportunitate pentru țara noastră. Străinii preiau din locurile de muncă neocupate și în acest mod ajută economia. De asemenea, românii susțin acordarea de stimulente financiare pentru ca românii din Diaspora să se întoarcă în țară.
Potrivit sondajului de opinie realizat de INSCOP Research, 68.1% dintre respondenți consideră că imigranții ajută economia țării prin preluarea locurilor de muncă neocupate. Între timp, 25.1% dintre români consideră că străinii sunt o amenințare deoarece vin și iau locurile de muncă ale românilor care sunt nevoiți să plece în străinătate. 6.8% au răspuns cu „nu știu” sau „nu răspund”.
„Peste două treimi dintre respondenți au o atitudine tolerantă față de imigranții veniți să muncească în țara noastră, în condițiile în care există locuri de muncă disponibile neocupate de români, însă în același timp își doresc ca țara să stimuleze financiar revenirea concetățenilor noștri, plecați la muncă în străinătate.
Tinerii, persoanele cu studii superioare și medii, precum și locuitorii din București sunt mai toleranți decât media populației. De asemenea, persoanele cu educație primară și locuitorii de la sate sunt cei mai entuziaști susținători ai sprijinului statului pentru revenirea în țară a românilor plecați să muncească în străinătate”, a afirmat directorul INSCOP Research Remus Ștefureac, printr-un comunicat de presă.
Oamenii care tolerează cel mai mult imigranții sunt persoanele care se încadrează în media de vârstă 18 – 29 de ani. Într-un procent de 78.5%, ei cred că cei ce vin la muncă în țara noastră fac un bine economiei.
În marea majoritate, 77.8%, persoanele cu educație superioară din București împărtășesc aceleași idei și sunt înțelegătoare. 74,3% dintre cele cu educație medie susțin ideea, iar între timp, în proporție mai scăzută, 47,3% dintre persoanele cu educație primară mai sunt de acord.
Mai mult, peste jumătate dintre respondeții români sunt de acord cu acordarea de stimulente financiare pentru ca românii din Diaspora să renunțe la străinătate și să se întoarcă acasă. 67.4% dintre români sunt de acord, în timp ce 31.5% sunt împotriva acestei idei, iar 1.1% au răspuns cu „nu știu” sau „nu răspund”.
Cei mai deschiși spre această idee s-au arătat oamenii cu vârsta cuprinsă între 20 și 44 de ani (70,2%). Următoarea categorie ce ar susține aceasta inițiativă ar fi tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani (67.8%), apoi persoanele peste 60 de ani (67.6%). Următoarea categorie de vârstă care este de acord cu acest lucru este 45 – 59 de ani cu un procent de 64.3%.
Vorbind despre educație, 87,7 dintre persoanele cu educație primară susțin această idee. În continuare, împărtășesc această idee 67,3% dintre cele cu educație medie și 44,0% dintre persoanele cu educație superioară, respectiv 59,5% dintre locuitorii din București, 51,9% dintre locuitorii din urbanul mare, 61,3% dintre locuitorii din urbanul mic și 79,7% dintre locuitorii din rural.