News

Sondaj INSCOP despre reforma administrativ-teritorială. Ce părere au românii de înființarea unor regiuni

Sondaj INSCOP despre reforma administrativ-teritorială în România. Servicii publice mai de calitate prin comasarea unor localități
06.06.2024 | 13:11
Sondaj INSCOP despre reforma administrativteritoriala Ce parere au romanii de infiintarea unor regiuni
Majoritatea românilor cred că o reformă administrativ-teritorială ar avea ca rezultat și servicii publice mai de calitate / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP privind reforma administrativ-teritorială în România arată că peste jumătate din respondenți sunt de părere că o astfel de reformă ar avea ca rezultat servicii publice mai de calitate.

Reforma ar îmbunătăți nivelul serviciilor publice

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP arată ce părere au românii despre organizarea administrativ-teritorială a țării, în condițiile în care, arată autorii lui, ultima împărțire a teritoriului în orașe, județe și comune, a avut loc acum peste o jumătate de secol, potrivit informat.ro.

ADVERTISEMENT

Sondajul, realizat la comanda News.ro, arată că 56,1% din respondenți cred că o reformă administrativ-teritorială ar aduce după sine servicii publice mai de calitate în România. Un procent de 39,4% spun că această reformă nu ar îmbunătăți serviciile publice, în timp ce 4,5 au răspuns „nu știu” sau „nu răspund”.

„Cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România în special: persoanele cu un nivel de educație mai ridicat, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat și locuitorii din București. Sunt de părerea contrarie mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară și cei inactivi potențial activi”, arată INSCOP.

ADVERTISEMENT

grafic

Comasarea unor localități

La întrebarea „Reforma administrativ-teritorială ar putea cuprinde posibilitatea unificării/comasării unor localități. Știind acest lucru, dvs. credeți că reforma administrativ-teritorială ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România?”, 58,6 din respondeți au răspuns „da”, 38,3% au răspuns „nu” iar un procent de 3% au fost non răspunsuri.

„Consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România, chiar dacă ar putea cuprinde unificarea/comasarea unor localități, mai ales: persoanele cu un nivel de educație mai ridicat, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat, locuitorii din București și angajații la stat. Sunt de părerea contrarie, în condițiile date, mai ales: persoanele cu educație primară, gulerele gri și locuitorii din rural”, explică INSCOP.

ADVERTISEMENT

În ce privește „posibilitatea înființării unor regiuni care să reunească mai multe județe”, 55,7% din respondenți au o părere bună, 38,2% au o părere proastă, în timp ce 6,1% au declarat „nu știu” sau „nu răspund”.

„Au o părere bună despre posibilitatea înființării unor regiuni care să reunească mai multe județe mai ales bărbații, persoanele cu vârsta între 30 și 49 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat și locuitorii din București. Au o părere proastă mai ales tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară, gulerele gri, cei inactivi potențial activi și locuitorii din rural”, arată INSCOP. Sondajul a fost realizat în luna mai, datele au fost culese prin interviuri telefonice, cu o marjă de eroare de 2,95%.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”