News

Sondaj INSCOP. Încrederea românilor în Rusia a ajuns la cote minime, după izbucnirea războiului din Ucraina

De la începutul războiului în Ucraina, numărul românilor care mai au încredere în Federația Rusă a scăzut dramatic, de la 16-18%, media anului trecut, la doar 7,5%.
14.04.2022 | 15:02
Sondaj INSCOP Increderea romanilor in Rusia a ajuns la cote minime dupa izbucnirea razboiului din Ucraina
Sondajele arată că țara condusă de Vladimir Putin se bucură de un grad de încredere de 5-7,5% în rândul românilor. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Remus Ștefureac, directorul institutului de sondare a opiniei publice INSCOP, a publicat pe pagina sa de Facebook concluziile unui studiu legat de gradul de încredere pe care românii îl au în Federația Rusă.

Încrederea românilor în Rusia, o scădere vertiginoasă

După cum arată datele citate de acesta, în lunile martie și aprilie, încrederea pe care românii o au față de Federația Rusă a scăzut foarte mult. Trebuie precizat că această scădere a încrederii a avut loc concomitent cu războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în ultimele două luni, procentul românilor care au încredere în Rusia a ajuns la 7,5%, asta în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Mai trebuie precizat că, anul trecut, media încrederii în această țară se plasa la 16-18%.

“Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a prăbușit încrederea românilor în Rusia, care oricum nu era spectaculoasă, de la 16-18% cât a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7.5% în aprilie 2022”, arată directorul INSCOP.

ADVERTISEMENT

Votanții AUR au cea mai multă încredere în Rusia

Datele pe care directorul INSCOP le citează arată că grupul social care are multă și foarte multă încredere în Rusia este cel al votanților AUR și al tinerilor cu vârste între 18 și 29 de ani.

Explicația oferită de sociologi pentru această situație arată că aceste categorii au fost expuse înainte de război, într-o proporție mai mare, la propaganda de origine rusă.

ADVERTISEMENT

“În ceea ce privește profilul celor care mai au încredere multă și foarte multă în Rusia, se remarcă procente ceva mai mari de încredere în rândul votanților AUR, și la nivelul populației tinere (18-29 in special) care și înainte de război a fost ceva mai expusă la propaganda rusă”, adaugă Remus Ștefureac.

Deși cele două categorii au mai multă încredere în Rusia decât media întregii societăți, războiul din Ucraina a dus la o scădere semnificativă chiar și în rândul acestora.

ADVERTISEMENT

“De exemplu, înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, peste 20% dintre votanții AUR aveau încredere multă și foarte multă în Rusia (după război au rămas aproximativ 14%) și peste 30% dintre tinerii de 18-29 de ani aveau, de asemenea, încredere mare și foarte mare în Rusia (după război au rămas aproximativ 12%)”.

Trebuie precizat că acest sondaj a fost realizat de INSCOP la comanda German Marshal Fund & Strategic Thinking Group și INSCOP Monitor.

Efectele războiului din Ucraina asupra încrederii în NATO

Un sondaj realizat de Centrul pentru Promovarea Participării și Democrației din cadrul SNSPA, ale cărui concluzii au fost prezentate de directorul centrului, Dan Sultănescu, arată modul în care războiul din Ucraina s-a reflectat asupra încrederii pe care românii o au în statele și instituțiile occidentale.

Mai exact, în acest context, încrederea pe care o au românii în Statele Unite ale Americii a atins un maxim pentru ultimul deceniu, ajungând la 66%. Trebuie precizat că datele acestui studiu arată că încredere în Rusia se plasa la 5% la începutul lunii.

În ceea ce privește alianța nord-atlantică, cota de încredere a atins, de asemenea, un vârf al ultimei decade: 75%. Această creștere vine alături și de o stabilizare a încrederii în Uniunea Europeană.

“Românii cred tot mai mult în Vest, mai mult ca oricând în ultimii ani. Încrederea în #SUA este la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani – peste 60%, ceea ce arată că propaganda anti-occidentala prinde tot mai puțin.

Încrederea în #NATO este la peste 75%, de asemenea un maxim al ultimei decade. S-a stabilizat și încrederea in #UE, o altă veste bună. Nu în ultimul rând, doar 5% dintre români mai au încredere în #Rusia, ceea ce este foarte puțin comparativ cu mediile din anii trecuți”, a notat Dan Sultănescu.

ADVERTISEMENT