Alegeri 2024

Sondaj INSCOP: O femeie, politicianul cel mai cunoscut de români. Omul politic în care alegătorii au cea mai mare încredere

Diana Șoșoacă (SOS România) este cel mai cunoscut politician român. În schimb, de cea mai mare încredere se bucură Mircea Geoană, arată un sondaj INSCOP
01.07.2024 | 10:16
Sondaj INSCOP O femeie politicianul cel mai cunoscut de romani Omul politic in care alegatorii au cea mai mare incredere
Diana Șoșoacă, cel mai cunoscut politician. Mircea Geoană politicianul care se bucură de cea mai mare încredere Sursa foto: Facebook / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit celui mai recent sondaj INSCOP, Diana Şoşoacă conduce în clasamentul notorietății politicienilor, dar este și pe primul loc în topul oamenilor politici în care românii au cea mai puțină încredere. Topul încrederii este condus de Mircea Geoană, urmat de Nicușor Dan, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Sondaj INSCOP: O femeie, cel mai cunoscut politician român

În clasamentul notorietății, președinta SOS România este urmată de Marcel Ciolacu, Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă. De asemenea, Diana Șoșoacă este urmată în topul neîncrederii de Marcel Ciolacu și George Simion, arată cercetarea realizată la comanda News.ro.

ADVERTISEMENT

Topul popularității: notorietate şi încredere personalităţi politice

Clasamentul încrederii este condus de Mircea Geoană, 33,4% dintre toţi participanţii la sondaj declarând că au încredere destul de multă şi foarte multă în secretarul general adjunct al NATO.

Este urmat de Nicuşor Dan cu 26,2% încredere multă şi foarte multă şi de Marcel Ciolacu cu 23,6% încredere multă şi foarte multă. Nicolae Ciucă are un capital de încredere de 21,4%. În Elena Lasconi au încredere multă şi foarte multă 21,3 dintre cei intervievaţi, iar în Diana Şoşoacă 20,2%. Clasamentul este încheiat de George Simion cu 18% şi  de Kelemen Hunor cu 8,5% cotă de încredere.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte notorietatea, topul este condus de Diana Şoşoacă – 97,2%, urmată de Marcel Ciolacu – 94,5%, Mircea Geoană – 91,9%, Nicolae Ciucă – 89,2%, George Simion – 86,6%, Nicuşor Dan – 85,2%, Kelemen Hunor – 63,3%, Elena Lasconi – 61,1%.

Topul nepopularității: clasamentul neîncrederii în personalităţi politice

Deși este cel mai cunoscut politician român, confor sondajului, Diana Şoşoacă este și cel mai nepopular lider politic din România. 75,4% dintre respondenți declară că au destul de puţină, foarte puţină sau nu au deloc încredere în șefa SOS România.

ADVERTISEMENT

Este urmată în acest clasament de Marcel Ciolacu (67,6% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc), George Simion (66,5% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc), Nicolae Ciucă (63,8% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc), Mircea Geoană (57% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc), Nicuşor Dan (52,7% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc). Kelemen Hunor (51,9% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc) şi Elena Lasconi (36,5% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc).

Omul politic în care alegătorii au cea mai mare încredere

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research în perioada 19 – 27 iunie 2024. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT

„INSCOP Research publică în premieră atât clasamentul încrederii în lideri politici, cât şi al neîncrederii raportat la totalul populaţiei. De asemenea, pentru o estimare contextuală cât mai bună, cifrele pot fi comparate cu notoritatea.

În ceea ce priveşte topul popularităţii, conduce Mircea Geoană (33%), urmat de Nicuşor Dan (26%) şi Marcel Ciolacu (23%) la o distanţă de 10 procente.

Măsuraţi în premieră în sondajul naţional INSCOP-News, Nicuşor Dan şi Elena Lasconi obţin scoruri bune. Proaspăta preşedintă a USR înregistreză un nivel de încredere destul de bun (puţin peste 20%), dacă îl raportăm la notoritate (doar aproximativ 60% declară că au auzit de Elena Lasconi, semnificativ sub ceilalţi lideri de partide care înregistrează notorităţi de peste 80-90%).

Topul nepopularităţii este condus detaşat de Diana Şoşoacă cu trei pătrimi (75%) dintre români care nu au încredere în aceasta, urmată de Marcel Ciolacu şi George Simion, în care declară că nu au încredere două treimi dintre români.

Cea mai mică ostilitate o genereză Elena Lasconi şi Kelemen Hunor, dar cifrele sunt influenţate şi de notoritatea mult mai mică a celor doi (aproximativ 60%)”, a explicat Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!