News

Sondaj INSCOP. Percepția românilor cu privire la combarerea traficului și consumul de droguri

Românii nu sunt mulțumiți de acțiunile autorităților în ceea ce privește combaterea traficului și consumului de droguri, arată cel mai recent sondaj INSCOP.
05.06.2024 | 14:39
Sondaj INSCOP Perceptia romanilor cu privire la combarerea traficului si consumul de droguri
Percepția românilor cu privire la combarerea traficului și consumul de droguri Sursa foto: Hepta/Pixabay- Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Consumul de droguri a crescut vertiginos în ultima vreme, în România, iar fenomenul a creat o panică în rândul populației care se declară nemulțumită de acțiunile autorităților de combatere a acestuia.

Percepția românilor cu privire la combarerea consumul de droguri

78.8% dintre români s-au arătat nemulțumiți de acțiunile autorităților în ceea ce privește combaterea consumului de droguri, asta în timp ce 19,1% dintre cetățeni au spus că sunt foarte mulțumiți și destul de mulțumiți, iar 2% nu știu sau nu răspund, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

ADVERTISEMENT

Conform sondajului, foarte nemulțumiți și destul de nemulțumiți de acțiunile autorităților în ceea ce privește combaterea consumului de droguri s-au declarat 80,5% dintre votanții PNL -PSD, 73,8% dintre votanții AUR și 69.8% dintre cei ai ADU.

Se pare că, în România, mai nemulțumite sunt femeile (80,3%) de lupta autorităților împotriva combaterii fenomenului consumului de droguri, față de bărbați (77,3%)

ADVERTISEMENT

De aceeași părere sunt și 64,3% dintre tinerii sub 30 de ani, 79,1% dintre cei cu vârsta între 30 și 44 de ani, 80,4% dintre persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani, dar și 86,2% dintre persoanele peste 60 de ani.

Totodată, 86,9% dintre persoanele cu studii primare, 78% dintre persoanele cu studii medii și 77,1% dintre cei cu studii superioare, respectiv 82,5% dintre locuitorii Bucureștiului, 81,4% dintre locuitorii din urbanul mare, 77,3% dintre locuitorii din urbanul mic și 77,2% dintre locuitorii din rural și-au manifestat nemulțumirea cu privire la acțiunile autorităților în ceea ce privește combaterea consumului de droguri.

ADVERTISEMENT

”Consumul de droguri, principala amenințare pentru viitorului copiilor”

”Consumul de droguri a devenit una dintre temele principale de pe agenda populației, cu impact ridicat asupra tuturor categoriilor de populație în condițiile în care mai mult de trei pătrimi dintre români sunt nemulțumiți de acțiunile de combatere a fenomenului.

De altfel, potrivit sondajelor INSCOP Research, o mare parte a românilor consideră traficul și consumul de droguri drept principala amenințare pentru viitorului copiilor.

ADVERTISEMENT

Impactul emoțional determinat de valul de tragedii directe și conexe asociate traficului și consumului de droguri amplifică impactul psihologic al subiectului.

De asemenea, riscurile care afectează nu doar tinerii adulți, dar și adolescenții, răspândirea traficului și consumului în întreaga țară, familiaritatea fenomenului pentru pături largi ale populației, care nu îl mai percepe exclusiv din relatări media, ci din experiențe directe extrase din proximitate, în cadrul comunităților în care trăiesc, ridică acestă problemă la rang de urgență națională.

Subiectul este relevant și din perspectiva competițiilor electorale din 2024 în condițiile în care populația așteaptă măsuri ferme de protejare a victimelor și combatere a rețelelor de trafic”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT