News

Sondaj INSCOP. PSD continuă să conducă în preferințe. AUR crește și se apropie de PNL

Un sondaj INSCOP prezentat joi, 9 martie, arată o serie de evoluții interesante în preferințele electoratului. PSD continuă să conducă detașat, iar AUR crește și se apropie de PNL.
09.03.2023 | 15:06
Sondaj INSCOP PSD continua sa conduca in preferinte AUR creste si se apropie de PNL
Sondaj INSCOP. AUR trece de 19% în preferințele electoratului. Ce procente au PSD și PNL. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Partidul Social Democrat, aflat la guvernare în coaliție cu PNL și UDMR, conduce detașat în ultimul sondaj de opinie prezentat de INSCOP Research. În ciuda unei scăderi față de luna ianuarie, social-democrații sunt la mare distanță de partenerii liberali.

Sondaj INSCOP. AUR trece de 19% în preferințele electoratului. Ce procente au PSD și PNL

Sondajul de față, realizat în luna februarie, la comanda Partidului Verde, arată o creștere a celor de la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Formațiunea lui George Simion a trecut de 19%.

ADVERTISEMENT

Comparativ cu prima lună a anului, PSD a scăzut ușor. Cei de la PNL se bucură de o creștere ușoară, în timp ce USR își menține procentele de la sfârșitul anului trecut, undeva în zona 10-11%.

Iată clasamentul primelor patru partide politice ale țării:

  1. PSD – 30,4%
  2. PNL – 21,6% 
  3. AUR – 19,1%
  4. USR – 10,9%

Conform aceluiași sondaj, nu ar intra în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri: UDMR cu 4,3%, Partidul Pro România cu 3% și PMP cu 2,9%. Partidul Verde, cel care a comandat cercetarea, este cotat cu 2,7%, urmat de PER, cu 1,6%.

ADVERTISEMENT

Sub un procent sunt Partidul SOS România, al senatoarea Diana Șoșoacă, cu 0,9%, Forța Dreptei (FD) a lui Ludovic Orban cu 0,7% și REPER-ul lui Dacian Cioloș, politician plecat anul trecut din USR, cu 0,3%.

La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteți că ați merge să votați?”, peste 43% dintre respondenți spun că se vor prezenta la urne, în timp ce 25% spun că ”sigur nu” vor merge să pună ștampila.

ADVERTISEMENT

Acest sondaj a fost realizat în perioada 1 – 13 februarie 2023. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu aleatoriu, fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

Ce arătau datele unui alt sondaj INSCOP realizat la comanda PNL

Potrivit unui alt sondaj INSCOP Research, realizat recent, dar la comanda PNL, Partidul Social Democrat (PSD) se află pe primul loc în ceea ce privește intențiile de vot, cu peste 31%. Partidul Național Liberal (PNL) este pe locul al doilea, cu 22,3%, iar AUR pe 3, cu 18,2%.

ADVERTISEMENT

Această cercetare arăta că PSD și PNL, partide aflate în coaliția de guvernare, au câștigat câteva procente față de decembrie 2022. Aproape 47% dintre români spuneau în acest sondaj că ar merge la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.

ADVERTISEMENT