Alegeri 2024

Sondaj INSCOP: Românii își doresc un independent la Cotroceni

Peste jumătate dintre români și-ar dori un președinte independent. Cei mai mulți dintre aceștia sunt alegători ai USR, arată sondajul INSCOP
03.07.2024 | 10:27
Sondaj INSCOP Romanii isi doresc un independent la Cotroceni
Românii ar prefera un președinte independent Sursa foto: Europa FM
ADVERTISEMENT

Potrivit sondajului de opinie, cei care consideră că noul președinte ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic reprezintă 38,7% dintre respondenți și majoritatea sunt alegători PSD.

Sondaj INSCOP: Românii își doresc un independent la Cotroceni

Așadar, 54.4% dintre români sunt de părere că viitorul președinte al țării ar trebui să fie un lider politic independent de partidele politice, 38.7% cred că acesta ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic. 4.6% nu sunt hotărâți, iar 2.2% nu răspund, potrivit sondajului realizat la comanda News.ro.

ADVERTISEMENT

Pe categorii de vârstă, își doresc un viitor președinte independent 54% dintre tinerii de 18-29 de ani, 58% dintre cei cu vârsta de 30-44 ani ani, 59% dintre cei cu vârsta de 45-59 de ani şi 49% dintre cei de peste 60 de ani.

Din punct de vedere ar provenienței celor care sunt de aceeași părere, bucureștenii reprezintă 57%, locuitorii din orașele cu peste 90.000 de locuitori, 58%, locuitorii din orașele cu sub 90.000 de locuitori, 60% şi 49% dintre locuitorii din mediul rural.

ADVERTISEMENT

Ca afinități politice, vor un președinte independent 40% dintre votanții PSD, 44% dintre cei ai PNL, 49% dintre cei ai AUR și 58% dintre cei ai USR.

Românii care vor un președinte dintr-un partid politic

La polul opus, cred că viitorul președinte al României ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic 38% dintre românii de 18-29 de ani, 34% dintre cei cu vârsta de 30-44 ani ani, 35% dintre cei cu vârsta de 45-59 de ani şi 46% dintre cei de peste 60 de ani.

ADVERTISEMENT

Aceeași părere este împărtăşită de bucureşteni (37%), locuitorii din oraşele cu peste 90.000 de locuitori (37%), locuitorii in oraşele cu sub 90.000 de locuitori (29%) şi 45% dintre locuitorii din mediul rural.

55% dintre votanţii PSD vor un preşedinte care să fie reprezentantul unui partid politic, la fel ca și 49% dintre cei ai PNL, 48% dintre cei ai AUR, respectiv 35% dintre cei ai USR.

ADVERTISEMENT

„Un preşedinte independent de partide pare a fi un profil mai dezirabil pentru populaţia României, comparativ cu reprezentantul unui partid.

Indiferent de categoria de vârstă sau de tipul de localitate în care trăiesc, românii au o preferinţă mai puternică pentru un preşedinte independent de partide.

Singurele categorii în cazul cărora opiniile sunt mai echilibrate sunt populaţia cu vârstă de peste 60 de ani şi locuitorii din mediul rural. 

În cazul votanţilor principalelor partide, datele arată că nu mai puţin de 40% din votanţii PSD sunt de părere că viitorul preşedinte al României ar trebui să fie independent de partid. Mai mult, aceeaşi opinie este împărtăşită de 44% din votanţii PNL, 49% din votanţii AUR şi 58% din votanţii USR.

Aceste date explică de ce aproape toţi candidaţii partidelor măsuraţi pentru alegerile prezidenţiale au o intenţie de vot mai mică decât cea a partidelor pe care le reprezintă”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 19 – 27 iunie 2024. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie...
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie despre bărbatul ucis
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români