News

Sondaj INSCOP: Românii vor ca țara noastră să negocieze mai bine interesele în UE. Ce părere au despre influența altor state în alegerile interne

Un sondaj INSCOP arată că românii susțin masiv apartenența la UE și NATO, dar își doresc ca țara să-și negocieze mai ferm interesele economice.
10.04.2025 | 12:42
Sondaj INSCOP Romanii vor ca tara noastra sa negocieze mai bine interesele in UE Ce parere au despre influenta altor state in alegerile interne
Românii vor mai multă putere în UE și susțin companiile care plătesc taxe aici. Ce temeri au despre alegerile din țară. Sursa foto: Dreamstime
ADVERTISEMENT

Românii vor ca țara noastră să rămână în Uniunea Europeană și NATO, dar în același timp își doresc ca autoritățile să negocieze mai ferm interesele economice ale României. Asta arată cel mai recent sondaj INSCOP Research, realizat la comanda Confederației Patronale Concordia.

Sondaj INSCOP: Românii vor ca țara să rămână în UE și NATO

Potrivit datelor, 89,7% dintre români consideră că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO. Doar 6,4% se opun, în timp ce restul nu au un răspuns clar. Totuși, peste 80% dintre respondenți cred că România ar trebui să obțină condiții mai bune în cadrul Uniunii Europene pentru a-și proteja interesele economice.

ADVERTISEMENT

Sondajul mai arată că doar 15,8% dintre români cred că România are control deplin asupra deciziilor sale politice. În ceea ce privește controlul asupra deciziilor economice, procentul este și mai mic: doar 11,3% consideră că acesta există în mod real.

Una dintre concluziile importante ale studiului este că românii susțin investițiile străine, dar cu anumite condiții. 77,8% cred că statul ar trebui să sprijine companiile străine care plătesc taxe și impozite în România. De asemenea, 79,5% susțin colaborările dintre companiile românești și cele străine, considerând că acest lucru este în interesul național.

ADVERTISEMENT

Corupția rămâne cea mai mare problemă din România

Întrebați care este cea mai mare problemă actuală a țării, 44% dintre respondenți au spus că aceea este corupția. Pe locul doi se află instabilitatea politică, cu 21,8%, urmată de starea precară a democrației și problemele economice.

Românii sunt nemulțumiți și de modul în care se aplică legea. Doar 12,6% cred că legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii, în timp ce 42,6% spun că nu se aplică deloc corect. Aproape o treime dintre respondenți, 32,6%, cred că alegerea președintelui României este puternic influențată de acțiunile ostile ale altor state. În același timp, doar 40,9% sunt convinși că președintele este ales exclusiv prin votul cetățenilor.

ADVERTISEMENT

Investițiile străine, privite cu ochi buni

Mai mult de două treimi dintre români (67,9%) își doresc ca nivelul investițiilor străine în România să crească. Doar 14,8% ar prefera să scadă. De asemenea, 71,1% au o părere bună despre companiile multinaționale care investesc în țara noastră. Totuși, aproape 63% cred că există un risc real ca unele companii străine să părăsească România în perioada următoare. Dacă s-ar întâmpla asta, peste 53% dintre români cred că țara ar avea de pierdut.

ADVERTISEMENT

De asemenea, mai bine de 82% dintre respondenți au o părere bună despre firmele românești care se extind în Uniunea Europeană. În același timp, 61% sunt de părere că este în interesul național ca statul român să sprijine companiile care își doresc să facă investiții în afara țării. La fel de mulți susțin achizițiile de companii străine de către investitori români, conform sondajului INSCOP.

Ce definește o companie românească, din punctul de vedere al românilor

Pentru 30,5% dintre respondenți, o companie este românească dacă își plătește taxele în România. Alte criterii considerate importante sunt: angajați români (20,5%), acționariat românesc (18,3%), brand românesc (16,9%) și sediul central în România (9,1%).

În contextul geopolitic tensionat, 76,2% dintre respondenți susțin creșterea cheltuielilor pentru apărare. Iar 77,1% cred că o eventuală retragere a trupelor NATO din Estul Europei ar afecta grav securitatea națională.