News

Sondaj INSCOP: Rusia și Ungaria, țările de care se tem cel mai mult românii! Republica Moldova și Bulgaria, țările favorite printre vecini

20.05.2019 | 13:59
Sondaj INSCOP Rusia si Ungaria tarile de care se tem cel mai mult romanii Republica Moldova si Bulgaria tarile favorite printre vecini

Un sondaj INSCOP pe tema problemelor de securitate națională și politică externă arată că românii au o opinie pozitivă cu privire la relațiile euro-atlantice. Astfel, românii consideră că Rusia și Ungaria sunt cele mai mari amenințări la adresa României, în timp ce Republica Moldova și Bulgaria sunt țările vecine care pot fi considerate și prieten.

Sondaj INSCOP. Românii se tem de Rusia și Ungaria

Potrivit INSCOP, în topul țărilor vecine pe care românii le consideră prietene stă Republica Moldova, cu 78,5%, în timp ce Bulgaria are 59% iar Serbia 50%. Ucraina cu 40% și Ungaria, cu 27,1%, sunt, deloc surprinzător, pe ultimele două locuri. De altfel, vecinii de la vest apar și în topul amenințărilor privind securitatea României. Astfel, 62,6% dintre respondenți susțin că Ungaria acționează pentru a obține controlul asupra Transilvaniei, 59,2% cred că România ar trebuie să dea mai mulți bani pentru Apărare, iar 58,2% susțin că Ungaria se amestecă în mod nepermis în treburile interne ale României. Cea mai mare amenințare rămâne totuși Rusia, cu 64,4% considerând administrația de la Kremlin drept cel mai mare adversar al țării noastre.

De asemenea, întrebați care ar fi cea mai mare amenințare pentru România în viitorul apropiat, 35% dintre români aleg corupția, 18,9% o nouă criză economică, 15,4% un eventual război în zonă și 13,9% scandalurile provocate de clasa politică. 8,5% aleg dezastre naturale, 5,2% terorismul, 0,7% iredentismul unor țări din zonă și 2,5% nu știu sau nu răspund.

Potrivit unui sondaj Inscop, românii văd Rusia și Ungaria drept principalele amenințări la adresa României *foto: hepta.ro

Românii, despre aderarea la NATO și Uniunea Europeană

La 12 ani de la aderarea la UE și 15 la aderarea la NATO, românii dau dovadă în continuare de sentimente pozitive față de cele două organizații. Astfel, aproape o jumătate din populație consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus României mai degrabă avantaje, în timp ce 85% dintre români doresc consolidarea parteneriatului cu SUA sau menținerea sa la același nivel.

De asemenea, 44,8% dintre români vor ca relațiile dintre România și SUA să devină și mai apropiate, 39% să rămână așa cum sunt, în timp ce numai 5,7% dintre români cred că relațiile dintre România și SUA să nu mai fie la fel de apropiate. Totodată, 61,4% consideră că NATO are interesul ca România să fie un stat puternic, 57,1% sunt de aceeași opinie în ceea ce privește Republica Moldova, 53% în privința Uniunii Europene și 49,6% în privința SUA. 60,2% cred că Ungaria are interesul ca România să fie un stat slab și 65% sunt de aceeași părere în privința Rusiei.

Sondaj Inscop privind securitatea și politica externă a României *foto captură inscop

Sondajul de opinie a fost realizat de Inscop la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele au fost culese în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019, pe un eșantion de 1050 de persoane. Eroare maximă admisă este de 3%.