News

Sondaj internațional. Românii, tot mai sceptici față de Iohannis și Guvern. Încrederea în președinte a ajuns la 29% de la 44%, într-un an

Românii și-au pierdut semnificativ încrederea în Klaus Iohannis, arată un sondaj internațional. Totodată, un procent de 66% au sentimentul de neputință față de Guvern.
07.06.2022 | 08:15
Sondaj international Romanii tot mai sceptici fata de Iohannis si Guvern Increderea in presedinte a ajuns la 29 de la 44 intrun an
Încrederea românilor în Klaus Iohannis a scăzut, arată un sondaj internațional. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Institutul slovac GLOBSESC a realizat un sondaj GLOBSEC Trends 2022, dedicat Europei de Est. La acesta au luat parte și români, care și-au exprimat scepticismul față de mai multe aspecte.

Românii, sceptici față de președinte, Guvern, democrație și partea de vest

În sondajul internațional apare că în 2022, încrederea românilor în președintele Klaus Iohannis a ajuns la 29%, de la 44% în 2021. În ceea ce privește Guvernul, 66% au bifat că au un sentiment de neputință și au precizat că ”indiferent cine vine la guvernare pentru mine va fi la fel”.

ADVERTISEMENT

Slovacia și Bulgaria au un procent apropiat de al nostru atunci când vine vorba de Executiv, 50%.

Românii, cel mai puțin mulțumiți de democrație din Europa de Est

Printre acestea, s-a constatat în urma studiului că în nicio țară din Europa de Est satisfacția față de democrație nu a fost atât de mică ca în România. De la 30% în 2021, s-a ajuns la 23% în 2022.

Datele mai arată că în 2022, românii, dintre toate statele din est, au cea mai mică orientare geopolitică spre vest. De la 43% în 2021, au ajuns la 27% în 2022.

ADVERTISEMENT

Ce cred românii despre invazia Rusiei în Ucraina

De altfel, 22% dintre români sunt de părere că Rusia avea dreptul să invadeze Ucraina, iar alți 26% consideră că Occidentul este vinovat de război, provocându-l pe Vladimir Putin.

De asemenea, România are o cotă prezidențială foarte mică comparativ cu: Alar Karis, liderul Estoniei, în care cetățenii se încred într-un procent de72%, Andrej Duda, conducătorul Poloniei, în care oamenii sunt mulțumiți de el într-un procent de 52%, Rumen Radev, președintele Bulgariei, în care populația se bazează într-un procent de 59%.

ADVERTISEMENT

Chiar și în alte țări în care satisfacția față de democrație este redusă, cetățenii au bifat o încredere mare în șeful statului, prin comparație cu Klaus Iohannis. De exemplu, slovacii sunt mulțumiți de Zuzana Caputova într-o cotă de 47%.

Într-un alt sondaj, realizat la nivel național, de către Avangarde, în luna mai, 37% dintre români sunt de părere că președintele Klaus Iohannis nu este respectat de Occident, iar 24% se situează în tabăra opusă.

ADVERTISEMENT

În același studiu, românii au completat ca fiind țări prietene: Republica Moldova, Statele Unite și Germania, iar Rusia ca stat inamic.

ADVERTISEMENT