News

Sondaj IRES. Aproape 70% dintre părinți vor ca școala să reînceapă imediat în format fizic

28.01.2021 | 17:18
Sondaj IRES Aproape 70 dintre parinti vor ca scoala sa reinceapa imediat in format fizic
ADVERTISEMENT

Aproape 70% dintre părinți care au luat parte la sondajul realizat recent de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie și-au exprimat dorința ca școala să reînceapă în formatul clasic „imediat”, cu toți copiii în clase.

Pe de altă parte, potrivit documentului, 1 din 5 ar prefera să existe în continuare sistemul hibrid, în vreme ce 4% ar opta pentru un sistem exclusiv online. Din întreg eșantionul de părinți, 42% au copiii în învățământul primar, 34% în învățământul gimnazial și 24% la liceu.

ADVERTISEMENT

Respondenții neocupați din mediul urban care utilizează internetul au, în mare măsură, copii în clasele primare, iar cei care declară că nu folosesc internetul și au copii în gimnaziu sunt în proporții mai mari comparativ cu cei care au acces la astfel de servicii.

66% dintre părinți vor ca școala să reînceapă „urgent” în format fizic

În timp ce 66% dintre părinții de copii de grădiniță și elevi din învățământul preuniversitar ar dori ca școala să revină cât mai repede la formatul clasic, 2 din 10 sunt de părere că ar trebui ca rata de infectare să scadă sub 3 la mie, iar 6% consideră că această măsură se impune abia după imunizarea a 70% din populație.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește măsurile care ar trebui luate de autorități pentru ca școlile și grădinițele să poată funcționa în condiții normale, părinții consideră necesar ca acestea să aibă în vedere distanțarea fizică, măsurarea temperaturii și purtarea măștii de protecție.

De asemenea, peste jumătate dintre respondenți militează pentru testarea periodică a personalului didactic și nedidactic cu teste rapide antigen și își doresc ca acesta să fie vaccinat împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

86% dintre părinții care au luat parte la sondajul IRES sunt la curent cu anunțul președintelui Klaus Iohannis referitor la redeschiderea școlilor și grădinițelor din 8 februarie, când începe semestrul al doilea și aproape nouă din zece susțin această măsură.

De asemenea, 4% dintre respondenți declară că, din 8 noiembrie 2020, copiii lor nu au făcut școală online. O proporție mai mare se regăsește în rândul părinților tineri (18-34 ani), cu nivel scăzut de educație, venituri mici, care nu folosesc internetul și care au atât copii de vârstă școlară, cât și preșcolară.

ADVERTISEMENT

Dintre părinții ai căror copii au participat la școala online, 53% sunt foarte mulțumiți sau destul de mulțumiți de modul în care s-a derulat educația online. 44% se declară, însă, nemulțumiți și invocă lipsa interacțiunilor directe cu colegii și profesorii.

ADVERTISEMENT