ADVERTISEMENT
News

Sondaj IRES: Ce cred românii despre noul vaccin anti Covid. Câți oameni refuză vaccinarea

Autor: Flaviu Popa | 29.12.2020 | 10:54
Sondaj IRES: Ce cred românii despre noul vaccin anti Covid. Câți oameni refuză vaccinarea
Românii nu sunt deciși să se vaccineze. Foto: Hepta

Un sondaj IRES realizat în perioada 18-21 decembrie, prin metodă telefonică, arată că numărul românilor deciși să se vaccineze anti-Covid e în creștere.

ADVERTISEMENT

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.085 de persoane cu eroare de plus/minus 3.03%, prin metodă telefonică.

Așadar, 25% dintre români resping cu fermitate vaccinarea, pentru că nu au încredere în autorități, însă cei care vor să se vaccineze sunt tot mai mulți.

ADVERTISEMENT

25% dintre români refuză vaccinarea anti Covid

Potrivit stiripesurse, dintre cei care sunt deciși să se vaccineze 18,9% au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, 31,8% au 36-50 de ani, 43,8% au 51-65 de ani, iar 42,01% au peste 65 de ani.

Surprinzător, în rândul celor care nu vor se vaccineze predomină persoanele cu educație „înaltă”: 46,4% nu sunt deciși dacă să se vaccineze, 36,7% sunt deciși să se vaccineze, 16,7% sunt deciși să nu se vaccineze, iar restul de 2% spun că nu știu/nu răspund.

ADVERTISEMENT

Cum sunt pregătiți românii de vaccinare:

  • Da, sunt decis să mă vaccinez – 37,4% bărbați, 29,5% femei
  • Nu sunt decis dacă mă vaccinez – 36,1% bărbați, 40,9% femei
  • Sunt decis să nu mă vaccinez – 24% bărbați, 25,9% femei
  • Nu știu/Nu răspund – 2,5% bărbați, 3,7% femei

Cifra celor indeciși este la fel de mare, însă numărul celor care se conving că vaccinul este benefic e în creștere. În prezent, în România s-au vaccinat 2000 de cadre medicale și doar la 2 persoane au apărut efecte secundare minore.

ADVERTISEMENT

70% din populație ar trebui vaccinată

Medicii avertizează că e nevoie ca 70% din populația României să se vaccineze până în septembrie, altfel întreg efortul de vaccinare poate fi degeaba. Momentan nu se cunoaște care e durata imunității produsă de vaccin, deși Pfizer susține că persoanele vaccinate vor avea 6 luni de imunitate la infectarea cu SARS-CoV-2.

„Deci, este foarte clar că valul 3 va veni și peste noi, ne este foarte clar că vor fi tulpini noi, cu o mai mare agresivitate de transmitere intracomunitar, tocmai de aceasta mergem pe insistența pe vaccinare, pentru că este singura armă eficientă în a mai domoli acest val și, de ce nu, să-l și oprim”, a explicat medicul Cristian Oancea.

ADVERTISEMENT

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!