News

Sondaj IRES. O treime dintre români, neinteresați de războiul din Ucraina. Câți vor ca țara noastră să sprijine Kievul

A trecut un an de la invazia Rusiei n Ucraina vecină, dar o treime dintre concetățenii noștri nu urmăresc desfășurarea războiului, arată un sondaj.
24.02.2023 | 23:44
Sondaj IRES O treime dintre romani neinteresati de razboiul din Ucraina Cati vor ca tara noastra sa sprijine Kievul
Pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin ordona invadarea Ucrainei de către armata roșie Foto: Christopher Cherry/The Guardian
ADVERTISEMENT

Cercetarea realizată de IRES mai arată că încrederea românilor în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune este în creștere, ajungând la 80%, dar că 30% dintre concetățeni sunt pregătiți să plece din țară, în cazul în care războiul se extinde în România.

Sondaj IRES. Câți români vor ca țara noastră să sprijine Ucraina

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.353 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, are o marjă de eroare de ± 2,7% și a arătat cum au evoluat sentimentele și percepțiile pe care le au românii cu privire la conflictul militar de la granița României.

ADVERTISEMENT

13% dintre români s-au gândit să părăsească țara de la începutul războiului, iar aproape 30% iau în considerare să plece din țară dacă războiul se va extinde și în România. Totuși, 80% dintre respondenți și-au exprimat încrederea în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor membre din regiune, mai arată concluziile sondajului.

Cât privește durata conflictului, 16% dintre români cred că războiul din Ucraina va dura cel puțin 5 ani, iar 37% sunt de părere că se va sfârși la finalul acestui an, asta în timp ce 62% dintre români își doresc ca țara noastră să sprijine Ucraina în acest război.

ADVERTISEMENT

La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, două treimi dintre români sunt interesați de modul cum care evoluează evenimentele din țara vecină și potrivit sondajului, se informează cel puțin zilnic (30% de câteva ori pe zi, iar 35% cel mult o dată pe zi), un sfert dintre ei de 2-3 ori pe săptămână, iar 11% o dată pe săptămână sau mai rar.

O treime dintre români, neinteresați de războiul din Ucraina

În acest sens, principala sursă de informare a românilor rămâne în continuare televiziunea. 87% dintre respondenți au transmis că posturile românești, inclusiv variantele lor online sunt principalele surse de informare pe care le accesează atunci când vor să fie la curent cu evenimentele din Ucraina.

ADVERTISEMENT

La polul opus, doar 12% au menționat că accesează posturile de televiziune străine. Iar 24 % dintre români au dezvăluit că se informează de pe rețelele de socializare.

Conform sondajului, persoanele care au peste 50 de ani și au o educație scăzută se informează de la posturile de televiziune românești. Asta în timp ce respondenții vârste între 18 și 50 de ani, dar și de cei cu studii superioare preferă să se informeze de pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Studiul mai arată că aproximativ o treime dintre români nu urmăresc desfășurarea războiului din Ucraina, iar cei care fac parte din această categorie sunt tineri și pe adulții cu vârsta maximă de 50 de ani.

ADVERTISEMENT