News

Sondaj IRES. PSD, avans uriaș față de PNL. AUR, poziție surpriză în topul electoratului

Într-un sondaj realizat de IRES, PSD are un avans uriaș față de PNL, iar AUR urcă pe locul 3 în preferințele electoratului.
14.06.2021 | 18:14
Sondaj IRES PSD avans urias fata de PNL AUR pozitie surpriza in topul electoratului
Sondaj IRES. PSD, avans uriaș față de PNL. AUR, poziție surpriză topul electoratului. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ultimul sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată un PSD aflat pe val în preferințele electoratului.

Astfel, conform sociologilor, principalul partid de opoziție a crescut spectaculos, fiind peste scorul de la alegerile parlamentare.

ADVERTISEMENT

Creștere s-a sesizat și la PNL, însă una ceva mai mică. Și AUR câștigă procente importante, în timp ce USR PLUS e în scădere.

Sondaj IRES. PSD, avans uriaș față de PNL

Un sondaj publicat de Europe Elects și realizat de IRES în luna mai a anului în curs arată că Partidul Social Democrat (PSD) a ajuns la 36%.

ADVERTISEMENT

În raport cu ultimele alegeri generale din România, organizate în decembrie 2020, social-democrații sunt în creștere cu 7 procente.

Principalul partid aflat în coaliția de guvernare, PNL, a crescut la 28%, cu trei procente mai mult decât la scrutinul de anul trecut.

ADVERTISEMENT

AUR, surpriză uriașă în topul electoratului

Conform celor de la IRES, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) confirmă scorul excelent de la alegerile din iarnă și se situează pe un trend ascendent.

Astfel, după cele 9 procente de la alegeri, formațiunea lui George Simion și Claudiu Târziu a ajuns acum la 14%.

ADVERTISEMENT

Surpriza este cu atât mai mare cu cât, în acest moment, AUR a devansat USR PLUS. Alianța, devenită între timp un singur partid, a scăzut la 11%, cu patru procente mai puțin decât la alegerile parlamentare.

Rezultatele sondajului IRES (procentele la alegerile din decembrie 2020):

  1. PSD: 36% (29)
  2. PNL: 28% (25)
  3. AUR: 14% (9)
  4. USR PLUS: 11% (15)
  5. PRO-România: 3% (4)
  6. UDMR: 3% (6)

PNL, lider la un sondaj INSOMAR

La începutul lunii mai, un sondaj INSOMAR prezenta o situație cu totul diferită. Atunci, după multe luni în care a stat sub PSD, PNL revenea pe locul 1. AUR, formațiune intrată în premieră în Parlament la alegerile din decembrie 2020, ocupa o poziție fruntașă în preferințele românilor.

Studiul sociologic INSOMAR, prezentat de Realitatea Plus, indica faptul că PNL era din nou partidul numărul 1 în România, cu peste un procent peste PSD.

Topul partidelor din luna mai:

  1. PNL 23.50%
  2. PSD 22.14%
  3. AUR 15.53%
  4. USR PLUS 13.59%
  5. UDMR 8.64%
  6. PMP 4.66%
  7. PRO România 4.17%

Sondajul INSOMAR a fost realizat pe un eşantion de 1030 de respondenți, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Datele au fost colectate pe baza chestionarului online, respectându-se raportul de reprezentativitate a eșantioanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanţă. Validarea eşantionlui s-a realizat pe baza ultimelor date INS.

ADVERTISEMENT