News

Sondaj IRES: Românii prind încredere în vaccinul anti-Covid. Care e motivul

21.01.2021 | 17:51
ADVERTISEMENT

Un sondaj IRES arată că percepția românilor asupra vaccinului anti-Covid s-a schimbat în ultimele săptămâni.

Acest lucru s-a întâmplat în urma vaccinării președintelui Klaus Iohannis, dar și a altor demntari care au transmis un mesaj de încredere populației când vine vorba de vaccin.

ADVERTISEMENT

Așadar, 40% dintre români sunt deciși să se vaccineze sigur, cifra fiind cu 10% mai mare decât numărul de români care voiau să se vaccineze în urmă cu o lună jumătate.

Românii au o încredere sporită în vaccinul anti-Covid

8 din 10 români au o părere bună despre vaccinuri, însă doar 4 din 10 s-ar vaccina în acest moment cu serul anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Principala teamă a românilor e cea de reacții adverse, chiar dacă 79% dintre oameni au o părere în general bunî despre vaccinuri. La polul opus, 18% dintre oameni au o părere proastă despre acestea.

Respondenții de peste 50 de ani au în general o părere bună despre vaccinuri față de scepticii care predomină categoria de vârstă 36-50 de ani.

ADVERTISEMENT

Conform stirileprotv.ro, persoanele cu venituri în gospodărie de maxim 1500 de lei tind să aibă o părere proastă despre vaccinuri într-o proporție mai ridicată. Același lucru se întâmplă cu locuitorii din mediul rural, comparativ cu cei din mediul urban.

Motivele pentru care oamenii dezagrează vaccinurile sunt următoarele:

  • 18% dintre intervievați care sunt de această părere dau următoarele motive: teama de reacții adverse
  • 30%, lipsa încrederii sau acordului cu vaccinurile
  • 18%, precum și lipsa informațiilor la care are acces populația/ suspiciunea de manipulare 11%. În proporții mai mici, respondenții spun că nu cred că sunt sigure sau eficiente
  • 8%, nu sunt testate suficient
  • 5%, sunt împotriva oamenilor/ nu sunt benefice
  • 5%, nu sunt necesare
  • 4% sau sunt dezvoltate într-un timp prea scurt
  • alți 4%.
ADVERTISEMENT

În același sondaj se arată că peste 50% dintre români cunosc pe cineva care a avut Covid-19, în timp ce majoritatea românilor (peste 60%) se tem mai mult pentru familie atunci când vine vorba de infectarea cu această boală, decât pentru propria persoană.

ADVERTISEMENT