News

Sondaj IMAS: Klaus Iohannis, avantaj liniștitor la prezidențiale. Viorica Dăncilă, doar pe locul 6

06.08.2019 | 15:48
Sondaj IMAS Klaus Iohannis avantaj linistitor la prezidentiale Viorica Dancila doar pe locul 6

Vești bune pentru PNL și Klaus Iohannis, în pragul alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an. Potrivit ultimului sondaj al Europa FM, președintele rămâne mare favorit în cursa pentru Cotroceni. Candidatul oficial al PSD, Viorica Dăncilă, se află pe un modest loc 6. Asta în timp ce pe locul secund se plasează fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, cu mai puțin de o treime din sufragiile lui Iohannis.

Sondaj prezidențial favorabil lui Klaus Iohannis, dezastruos pentru Viorica Dăncilă

Astfel, potrivit ultimului sondaj de opinie al Europa FM, realizat de către cei de la IMAS, Klaus Iohannis s-ar bucura de încrederea a 41,7% dintre votanți. Se observă așadar o mică scădere față de luna trecută, când Iohannis avea 42,4%. Următorul clasat în sondaj este președintele ALDE, Călin Popescu – Tăriceanu, cel care beneficiază de 13,8% din voturi. Pe locul trei este un alt fost premier, liderul Pro România Victor Ponta, cel care are 12,9% din voturi. Pe locul 4 este Dacian Cioloș, cu 10,4% din voturi. Toți trei au avut parte de o scădere în barometrul Europa FM.

Singurul care se află în ascensiune este liderul USR, Dan Barna. Acesta a ajuns la 9,4% din intenția de vot, după ce în urmă cu o lună avea doar 5,3%. Barna va beneficia și de sprijinul lui Dacian Cioloș, după ce s-a anunțat Alianța USR Plus. De o ușoară creștere în încredere are parte și Viorica Dăncilă, cea care a ajuns la 7,5%, de la 6,7%.

*foto: europa fm

Ce spune sondajul IMAS despre alegerile parlamentare

O situație interesantă este la alegerile parlamentare. Dacă acestea ar avea loc anul viitor, atunci PNL ar aduna 25,5% din intențiile de vot. Asta în timp ce USR ar strânge 21,4% și PSD 19,4%. Cu toate acestea, dacă adaugăm și voturile pe care le-ar primi Plus, atunci Alianța 2020 ar fi lider în opinia românilor, cu 27,4%. Pro România ar fi pe locul patru, cu 9% din voturi, în timp ce ALDE ar aduna 7,3% din voturi. UDMR și PMP nu ar trece pragul electoral.

Studiul IMAS, realizat la comanda Europa FM, a fost realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august și au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eșantionare – plus minus 3,1%.