News

Sondaj: Moldovenii din Basarabia se tem în egală măsură și de Rusia, și de Occident. “E o disonanță care trădează falia din societate”

Rusia este văzută ca principala amenințare la adresa securității Republicii Moldova, se arată într-un sondaj recent, însă pentru unii moldoveni și NATO, SUA sau România sunt văzute ca pericole.
25.08.2021 | 16:19
Sondaj Moldovenii din Basarabia se tem in egala masura si de Rusia si de Occident E o disonanta care tradeaza falia din societate
Opțiunile moldovenilor privind politica externă rămân puternic divizate/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Sondajul realizat în ultima decadă a lunii iulie de către CBS Research în cadrul unui proiect al Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Moldova a arătat că Rusia este văzută ca principala amenințare la adresa securității Moldovei, cu 24,1%, însă pentru o altă parte a populației principalele amenințări vin din Occident: NATO, SUA sau România.

Pe de altă parte, moldovenii cred în egală măsură că, în eventualitatea în care Republica Moldova ar avea probleme de securitate, entitățile care ar ajuta-o sunt România și Rusia, un indiciu al unei cunoașteri reduse a problemelor politicii externe, dar și al unei societăți divizate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, datele indică faptul că moldovenii de dincolo de Prut percep, în proporție de două treimi, că orientarea actuală a țării este proeuropeană, însă procentajul celor care își doresc această linie de politică externă este mai mic cu 15%.

Rusia, și mumă și ciumă pentru moldoveni

Potrivit rezultatelor prezentate de Ion Jigău, directorul executiv al CBS Research, principalele entități – statale sau nonstatale – care amenință securitate Moldovei sunt, în ordine, Rusia – 24,1%, grupările teroriste – 20,5%, NATO – 10,5%, Statele Unite – 10,2%,  România – 4,4%, China – 3,8% și UE – 3,2%.

ADVERTISEMENT
Sursă: CBS Research

În schimb, Rusia este pe locul 2, la foarte mică distanță de România, în ce privește probabilitatea asistenței oferite pentru Republica Moldova în cazul unor probleme de securitate. „Dacă ne uităm la Rusia vedem clar o disonanță în faptul că este cea mai mare amenințare, iar  în egală măsură ar fi al doilea sau al treilea care ar putea interveni să sprijine Moldova în cazul unei amenințări. Este o disonanță care trădează falia din societatea Republicii Moldova și, evident, nivelul precar al culturii de securitate”, a declarat Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire al Conflictelor și Early Warning București, la conferința de prezentare a sondajului.

Opiniile variază mult în funcție de etnie și vârstă

Ulterior, într-o declarație pentru FANATIK, Iulian Chifu, fost consilier prezidențial pe politică externă, a precizat că ierarhia amenințărilor percepute de către moldoveni trebuie analizată cu prudență, mai ales că răspunsurile diferă substanțial în funcție de vârstă, etnie ș.a.m.d, fapt care ar explica unele rezultate surprinzătoare ale sondajului. „Mulți spun ce li s-a spus și lor de către politicieni sau mass-media, mai ales că sondajul a fost făcut după campania electorală”, a declarat Iulian Chifu. El a spus că faptul că Rusia este percepută ca principală amenințare nu este un indiciu al unei rusofobii a moldovenilor, analistul de politică externă apreciind procentajul drept unul chiar mic.

ADVERTISEMENT

Semnificativ este că, după Rusia, procentajul cel mai mare de răspunsuri, 21,8%, indică faptul că nu există țări care să reprezinte o amenințare pentru Moldova. Suprinde procentajul mare de respondenți care au indicat grupările teroriste ca principală amenințare în condițiile în care un atac terorist în Moldova este foarte improbabil deoarece nu ar avea o vizibilitate mediatică similară atentatelor comise în state puternice din Vest, a mai constatat Iulian Chifu.

Sursă: CBS Research

În ce privește orientarea politicii externe a Republicii Moldova, sondajul a urmărit să obțină date legate atât de orientarea percepută de populație, cât și de cea dorită. Astfel, 65,1% dintre cei intervievați susțin că orientarea actuală este pro-UE, însă numai 49,7% își doresc acest lucru.

ADVERTISEMENT

Doar 4,9% dintre moldoveni cred că orientarea politicii externe a Moldovei este în primul rând pro-românească și numai 3,9% sunt de acord cu acest lucru. Astfel, moldovenii pro-occidentali sunt în primul rând pro-europeni, românofilia părând să se fi integrat sentimentului în favoarea Uniunii Europene. Există un segment important al populației, de 21,1%, care și-ar dori o orientare către Rusia a politicii externe.

Sursă: CBS Research

Proiectul unificării cu România, nerealizabil pentru basarabeni

În ce privește soluțiile pentru asigurarea securității țării, sunt preferate independența și neutralitatea, în proporție de 51,7%. Unirea cu România a fost indicată de numai 13,6% dintre respondenți, iar pentru aderarea la NATO procentajul scade la 6,3%. Umbrela de securitate pe care ar putea să o ofere Rusia este preferată de 13,0%. Un segment de 3,4% consideră că un parteneriat special sau garanții de securitate din partea Statelor Unite ar oferi siguranța necesară Republicii Moldova.

La întrebarea „Cum vedeți Republica Moldova peste 10 ani?”, o treime dintre moldoveni cred că țara își va păstra situația actuală, în timp ce o altă treime o văd integrată în Uniunea Europeană. Doar 8,0% cred că unirea cu România va fi realizată în următorul deceniu.

Sursă: CBS Research

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1029 persoane, cu vârsta de peste 18 ani, cu o eroare maximă de ± 3%, datele fiind colectate în perioada 20-29 iulie. De menționat este faptul că Transnistria nu a fost inclusă în sondajul CBS Research.

ADVERTISEMENT