News

Sondaj: Numărul unioniștilor din Moldova, la un maxim istoric. Care este cota de încredere a președintelui Iohannis

Barometrul socio-politic în Republica Moldova, realizat de CBS Research arată faptul că procentajul populației care vrea unirea cu România a trecut de 40%.
26.11.2022 | 10:40
Sondaj Numarul unionistilor din Moldova la un maxim istoric Care este cota de incredere a presedintelui Iohannis
Președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rezultatele pe luna noiembrie ale Barometrului socio-politic din Republica Moldova arată că un procentaj de 42,5% din populație își dorește unirea cu România, ceea ce reprezintă cea mai mare pondere înregistrată până acum de o cercetare sociologică. În urmă cu 12 ani, procentajul era de numai 3%.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru unirea cu România, 42,5% dintre moldoveni ar spune DA, în timp ce 57,5% s-ar opune. Aceste rezultate vizează doar pe cei care au o opinie bine conturată pe acest subiect. 17,6% dintre moldoveni fie nu știu, fie nu au răspuns la această întrebare.

ADVERTISEMENT

Barometrul prezintă și evoluția popularității curentului unionist în Moldova din noiembrie 2010 încoace. Atunci proporția unioniștilor era de numai 3%, însă procentajul a crescut aproape constant, înregistrându-se perioade de regres doar în anii 2016 și 2017.

s3-unire-evolutie
Sursă: CBS Research

România este socotită, totodată, principalul partener și susținător al Moldovei cei intervievați afirmând, în proporție de 29,7%, că România sprijină cel mai mult Basarabia, peste UE – 24,1% sau Rusia – 9,0%.

ADVERTISEMENT
s1-sprijin
Sursă: CBS Research

În ce privește încrederea arătată unor personalități politice străine, Klaus Iohannis este pe primul loc cu 35,4%, însă este secondat îndeaproape de Vladimir Putin, cu 35,2% capital de încredere. Cei doi sunt urmați de Emmanuel Macron – 34,5%, Volodomir Zelenski – 30,9%, Olaf Scholz – 29,6% și Joe Biden – 20,9%.

Dacă moldovenii sunt din ce în ce mai deschiși față de o eventuală unire cu România, situația stă cu totul altfel când vine vorba de aderarea Moldovei la NATO, procentul favorabil fiind de numai 29,1% față de 70,1% care nu cred că țara ar trebui să renunțe la statutul de neutralitate înscris în Constituție. Deși acesta nu este cea mai redusă susținere a aderării la Alianța Nord-Atlantică, este cu mult sub rezultatele din 2004-2006 care indicau un sprijin de 34-35%.

ADVERTISEMENT

În ce privește intenția de vot în cazul unor eventual alegeri parlamentare, se observă o ascensiune a partidelor de stânga, deși Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintelui Maia Sandu, rămâne primul în preferințele alegătorilor.

s4-partide
Sursa: CBS Research

Rezultatele la această întrebare sunt totuși un indicator destul de imprecis întrucât peste o treime dintre cei intervievați fie sunt indeciși, fie sunt absenteiști declarați, fie nu au răspuns.

ADVERTISEMENT