Peste 50% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani își doresc să emigreze din România, potrivit unui sondaj. Aceștia se tem de situația financiară din țară și spun că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar.
La acest studiu au participat tineri cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani din 12 țări precum Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Grecia și Turcia.
Majoritatea tinerilor români, cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani, și-au declarat intenția de a emigra în altă țară, pentru o perioadă mai mare de șase luni. 33% dintre aceștia au o dorință moderată, 11% își doresc mai mult, iar 8% au spus foarte mult, potrivit sondajului realizat de Fundația Friederich-Ebert România (FES).
Motivele principale care stau la baza acestor decizii sunt de natură economică. Tinerii vor să-și îmbunătățească nivelul de trai, să aibă salarii mai mari și să aibă mai multe posibilități de angajare.
Mai mult, tinerii se tem și de alte probleme care le-ar putea amenința supraviețuirea, precum războiul, asistența medicală inadecvată, (59%), șomajul (57%) și bolile grave (53%).
31% dintre respondenți sunt angajați, pe termen lung, cu contracte de muncă nedeterminate și normă întreagă. Acest procent este unul semnificativ mai mare în comparație cu media țărilor incluse în acest studiu (22%).
Tinerii din România par să fie mult mai îngrijorați cu privire la violența de orice tip, în comparație cu celelalte țări. Tinerele femei raportează în procent mai mare că au temeri și îngrijorări în acest sens. Femeile se tem, în special, de violența sexuală, domestică și fizică, iar procentul este cu aproape 50% mai mare decât în rândul bărbaților.
Un lucru bun este că românii sunt printre cei mai toleranți când vine vorba de avort și homosexualitate. Acceptarea avortului este de 5,87 pe o scară de 1 la 10, în care 1 reprezintă „niciodată justificat” și 10 „întotdeauna justificat”. Într-un studiu realizat în 2019, media răspunsurilor privind justificarea avortului a fost de 3,6.
Media pentru homosexualitate se situează la 5,31. Într-un studiu realizat anterior, media a fost de 3,1. Într-un interval de cinci ani, tinerii români și-au schimbat semnificativ percepțiile.
Sondajul a abordat și problema acceptării anumitor categorii de persoane ca vecini. 69% dintre respondenți se opun categoric consumatorilor de droguri.
Persoanele LGBTI sunt pe locul doi. Sunt respinse de 36% dintre tineri, în timp ce 30% le acceptă, iar 34% rămân neutri. Romii se situează pe locul al treilea cu procente asemănătoare. 32% dintre tinerii români îi resping, 40% rămân neutri și doar 28% îi acceptă.