Date de tip exit-poll surprinzătoare. Ce procente au PNL, PSD, USRPLUS, Pro România și PMP

Robert Cristea   
în HotNews
06/12/2020, 19:57
Date de tip exit-poll surprinzătoare. Ce procente au PNL, PSD, USRPLUS, Pro România și PMP
Sondaj premergător alegerilor parlamentare 2020. Ce scor au PNL, PSD, USR-PLUS? Foto: colaj Hepta.ro

Luptă strânsă între PNL și PSD (arbitrată de USR-PLUS), conform sondajelor date publicității chiar înaintea alegerilor parlamentare. Inițial, IMAS a indicat o victorie a liberalilor în scrutinul din 6 decembrie, apoi un sondaj IRES a întors balanța în favoarea social democraților. Sunt toate premizele pentru o duminică încinsă în timpul iernii.


UPDATE. Ultimele date de tip exit-poll arată rezultate parțiale surprinzătoare la alegerile parlamentare 2020. Vezi aici ce procente au PNL, PSD, USRPLUS, Pro România și PMP.


Cine va deține puterea în România în următorii 4 ani? În 2016, PSD a strâns peste 45% din voturile alegătorilor. Povestea va arată altfel la alegerile de duminică, dar datele spun că social democrații au recuperat teren în ultima perioadă.

PNL înregistrează în luna noiembrie 28,5% din intenţiile de vot la alegerile parlamentare, în scădere cu aproape patru procente faţă de octombrie, arată sondajul IMAS făcut la comanda Europa FM.

Sondaj IMAS înaintea alegerilor parlamentare. Cât au obținut PNL, PSD, USR-PLUS? PMP nu trece pragul

Sondajul a fost realizat în perioada 6-27 noiembrie 2020 , pe un eşantion de  1.010 persoane de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%.

 • PNL – 28,5% (scădere de la 32,6%)
 • PSD – 23,6% (creștere de la 21,7%)
 • USR PLUS – 18% (scădere de la 20,4%)
 • Pro România – 9,5% (creștere de la 8,9%)
 • UDMR – 4,7% (scădere de la 5,1%)
 • PMP – 4,6% (scădere de la 4,8%)

PNL a pierdut 4 procente față de octombrie, când avea 32,6%. Scăderea poate fi cauzată de măsurile luate în ultima vreme, printre care şi aceea de închidere a pieţelor.

În schimb, PSD se situează în cel mai recent sondaj la 23,6%, în creştere faţă de luna anterioară.

În octombrie, în sondajul IMAS pentru Europa FM, Partidul Social Democrat era creditat cu 21,7% din opţiunile de vot.

Ce face USR-PLUS? Formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş este a treia forţă politică pe scena românească. Este cotată la 18%, în scădere, în condiţiile în care înregistra în octombrie un scor de 20,4% .

PMP strânge doar 4,6% dintre voturile alegătorilor. Partidul Mişcarea Populară este la limită pentru a intra în Parlament, ţinând cont de marja de eroare.

Sondaj IRES înaintea alegerilor parlamentare. PSD bate la limită PNL. Trec pragul USR-PLUS și PRO România

Sondajul făcut de IRES și prezentat la o emisiune de la Antena3 indică o victorie la limită a social democraților la scrutinul din 6 decembrie. În afară de faptul că PSD este dat în frunte, surprinde faptul că UDMR, formațiune care în general trece de pragul electoral, de această dată nu prinde locurile din Parlament.

Sondaj IRES:

 • PSD – 35%
 • PNL – 32%
 • USR-PLUS – 16%
 • PRO – 7%
 • UDMR – 3%

Sondajul a fost realizat la nivel național pe un eşantion de 1.067 subiecți cu vârste de cel puţin 18 ani, prin metoda CATI (telefonic). Eroarea maximă este de plus minus 3%.

Merg sau nu românii la vot? Doar 26% dintre participanţii la sondaj consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună. Iată cum s-a răspuns la întrebarea legată de prezența la urne:

 • Foarte sigur voi merge la vot – 46%,
 • aproape sigur voi merge la vot – 16%,
 • destul de sigur nu voi merge la vot – 9%,
 • foarte sigur nu voi merge la vot – 23%,
 • nu ştiu/nu răspund – 4%.

După alegeri s-ar putea contura o majoritate în jurul PNL. Este ceea ce își dorește și președintele Klaus Iohannis. Ca să aibă susținerea necesară și să formeze guvernul, liberalii au nevoie de cei de la USR-PLUS.

Ludovic Orban, președintele PNL, a menționat de curând că singura decizie clară pe care a luat-o ”este aceea de a nu purta niciun dialog cu cei de la PSD și de a ține în afara puterii PSD-ul în următorii 4 ani.”

Ce scor au avut PNL, PSD, USR și PMP la alegerile parlamentare din 2016

Social democrații au câștigat cu avans mare scrutinul de acum 4 ani. Au strâns peste peste 3 milioane de voturi, aproape cât toate partidele care au trecut pragul electoral la un loc.

Rezultate Senat 2016:

 • Partidul Social Democrat – 3.221.786 – 45,68%
 • Partidul Național Liberal – 1.440.193 – 20,42%
 • Uniunea Salvați România – 629.375  –  8,92%
 • UDMR – 440.409 – 6,24%
 • ALDE – 423.728 – 6,01%
 • Partidul Mișcarea Populară – 398.791 – 5,65%

Pentru ca un partid să își trimită reprezentanți în Parlament, el trebuie să obțină cel puțin 5% din voturile valabil exprimate la nivel național. Pentru alianțele electorale formate din două partide, pragul electoral este de 8%, pentru cele din trei partide de 9%, iar pentru cele care trec de trei partide pragul este fixat la 10%.

PSD și PNL, luptă strânsă înaintea alegerilor parlamentare 2020. USR-PLUS poate decide majoritatea

Duminică, românii ies la vot. Nu este așteptată o prezență prea mare în contextul pandemiei de coronaviurs. În plus, au trecut anii 90 când la alegerile parlamentare venea peste 70% din populație. Acum 4 ani au votat 7.323.368 – 39,79%.

Procesul electoral are loc pe 6 decembrie, de la ora 7:00 dimineată și până la ora 21:00. Există excepții. Dacă este coadă la secție, atunci votarea se poate prelungi până la miezul nopții.

FANATIK îți spune AICI unde și cum poți vota, dar și câți parlamentari va avea România.

Închide ×