Sporturi

Sondaj INSCOP: 27% din români cred că regimul comunist a făcut bine României

17.05.2019 | 17:13
Sondaj INSCOP 27 din romani cred ca regimul comunist a facut bine Romaniei

Cei de la INSCOP au realizat un sondaj cu privire la valorile naționale, identitatea românească, istoria României, dar și unirea cu Basarabia. Potrivit acestui raport, o mare parte din români se consideră mândri de apartenența lor etnică, în timp ce aproape 3 din 10 români sunt de părere că regimul comunist a făcut bine României. De asemenea, există un curent puternic favorabil pentru unirea cu Basarabia.

Sondaj INSCOP despre comunism și unirea cu Basarabia

Astfel, potrivit raportului, 84% dintre participanții la sondaj se simt mândri că sunt români, în timp ce 10,4% spun contrariul iar 5,6% nu știu sau nu vor să răspundă. Tot în strânsă legătură este și întrebarea cu privire la necesitatea ca toți cetățenii români să fie obligați să cunoască limba, întrebare cu care au fost de acord 94,8% dintre respondenți. Peste 6 din 10 români susțin că au o bună cunoaștere a istoriei României, în timp ce 34% au recunoscut că nu stăpânesc foarte bine acest domeniu.

Interesant este că 80,3% dintre respondenţi sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităţilor naţionale de pe teritoriul său, în timp ce 9,9% au o opinie contrară, iar 9,8% nu ştiu sau nu răspund.

Un sondaj INSCOP arată opinia românilor cu privire la Unirea cu Basarabia *foto: facebook

Ce spun românii despre unirea cu Basarabia

De asemenea, aproape două treimi din respondenți (65,1%) se arată de acord cu Unirea României cu Republica Moldova, în timp ce 22% sunt împotriva iar 12,9% nu au vrut să ofere un răspuns. De asemenea, peste jumătate din respondenți consideră că țara noastră ar deveni mai puternică, după ce ne-am uni cu Basrabia.

Părerile privind regimul comunist sunt cele mai împărţite. Astfel, 27,2% consideră că regimul comunist a făcut mai mult bine Romaniei,  29,6% că a facut mai mult rău ţării, în timp ce 34,3% aleg varianta de răspuns ”Lucrurile sunt mai complicate. Comunismul din anii 50 este una, cel din vremea lui Ceauşescu este cu totul altceva”. Procentul non-răspunsurilor este 8,9%.

Sondajul de opinie publicat la nivel naţional a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu”. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eșantionului a fost de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani.