News

Optimism sau criză de forță de muncă? 78% dintre români cred că și-ar găsi foarte repede un serviciu

Românii sunt optimiști că își pot găsi un job în mai puțin de trei luni. Iată ce arată un sondaj de specialitate despre încrederea românilor în piața forței de muncă.
16.11.2021 | 13:48
Optimism sau criza de forta de munca 78 dintre romani cred ca siar gasi foarte repede un serviciu
ADVERTISEMENT

Un sondaj arată că românii sunt foarte încrezători în piața muncii din România și chiar cred că pot să își găsească foarte rapid un job.

Astfel, sondajul realizat de o companie de recrutare arată că un procent de 74% dintre cei care au răspuns întrebărilor sunt de părere că ar putea să își găsească un job într-un interval de trei luni de zile de la momentul în care decid că vor să lucreze în altă parte.

ADVERTISEMENT

Românii au încredere în piața muncii și în găsirea rapidă a unui job

Conform datelor, respondenții au o mare încredere în piața muncii și în faptul că pot trece cu bine peste o schimbare de carieră.

Acum, cifrele sunt asemănătoare cu perioada dinainte de pandemie, când viața era una normală.

După cum bine știm, piața muncii a fost foarte afectată de pandemia de coronavirus, iar mulți chiar au fost nevoiți să stea acasă sau să își schimbe jobul.

ADVERTISEMENT

Ce arată datele sondajului

De altfel, jumătate dintre cei care au răspuns întrebărilor au arătat că sunt profund încrezători că își pot găsi locul de muncă mult visat în mai puțin de 30 de zile.

“Candidaţii şi-au recâştigat încrederea în piaţa muncii şi sunt mai curajoşi la capitolul schimbări în carieră.

ADVERTISEMENT

Optimismul lor e la cote ridicate, similare cu perioada prepandemică: peste 74% dintre ei cred că ar reuşi să se angajeze în mai puţin de 3 luni de când ar demara un proces de schimbare a jobului.

Dintre aceştia, mai bine de jumătate cred că ar putea să găsească locul de muncă pe care şi-l doresc în mai puţin de o lună.

ADVERTISEMENT

Cifrele confirmă revenirea pe care a cunoscut-o piaţa muncii în acest an, după un 2020 plin de incertitudini şi temeri”, arată datele unui sondaj derulat de eJobs România, conform Agerpres.

Ce salarii vor românii

De asemenea, în cadrul aceluiași studiu se arată și ce pretenții salariale au românii.

În ceea ce îi privește pe cei fără experiență, aceștia nu știu cât ar trebui să ceară, dar, de cele mai multe ori, dorințele candidaților și cele ale angajatorilor sunt similare, adică valoarea salariului nu are mari discrepanțe de la o parte la alta.

“În mare parte, aşteptările salariale ale candidaţilor sunt calibrate cu nivelul ce poate fi oferit de angajatori, cu atât mai mult cu cât primii dintre ei au la dispoziţie comparatoare de salarii şi instrumente care le permit să-şi evalueze valoarea lor pe piaţă”, a precizat Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

ADVERTISEMENT