News

Sondaj: Românii întorși din diaspora, socotiți ca principalii vinovați pentru răspândirea coronavirusului în țară

25.04.2020 | 19:25
Sondaj Romanii intorsi din diaspora socotiti ca principalii vinovati pentru raspandirea coronavirusului in tara
ADVERTISEMENT

Un sondaj Quest Research arată 71% dintre cei intervievați cred că principalii vinovați pentru răspândirea coronavirusului în România sunt cei aflați în diaspora care s-au întors acasă din țările în care a izbucnit epidemia mai devreme. De asemenea, 49% consideră că epidemia ar fi putut fi evitată dacă România nu se afla în Uniunea Europeană.

Nelu Tătaru crește în ochii românilor

Quest Research a publicat rezultatele celui de-al doilea val al cercetării legate de percepția populației legată de gestionarea epidemiei și de modul în care sunt respectate  recomandările autorităților. Rezultatele sondării efectuate în 21-23 aprilie arată, față de cele din săptămâna precedentă, o creștere considerabilă a încrederii în noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care a trecut de pragul de 50%, apropiindu-se de Raed Arafat, primul în clasamentul încrederii în demnitarii care gestionează criza.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne, Marcel Vela, care nu a fost inclus în primul val, se bucură de o încredere relativ redusă, doar premierul Ludovic Orban având un procentaj mai mic. În schimb o creștere cinci procente a înregistrat președintele Iohannis, ajungând la 39%. Astfel, ierarhia  încrederii este următoarea: Raed Arafat – 56%, Nelu Tătaru – 52%, Klaus Iohannis – 39%, Mircea Vela – 34% și Ludovic Orban – 25%.

Românii din diaspora și molima adusă din străinătate

O secțiune specială a fost dedicată modului în care diaspora este văzută prin raportare la epidemia de coronavirus. 42% dintre cei intervievați au susținut că sunt total de acord cu afirmați că ”principalii vinovați de infectarea în număr mare a românilor sunt cei care au venit din diaspora”, iarl alți 29% sunt parțial de acord.

ADVERTISEMENT

De asemenea, două treimi dintre respondenți sunt de acord, total sau parțial, cu aserțiunea că România ar trebui să restrângă circulația cetățenilor săi în căutare de muncă în țările UE.

Este totuși de remarcat că pandemia nu a dus la schimbări majore legate de percepția pozitivă de care Uniunea Europeană se bucură în ochii românilor. Doar 27% cred că integrarea în Uniunea ne-a adus mai mult rău decât bine.

ADVERTISEMENT

În ce privește riscul de îmbolnăvire, în general românii nu sunt foarte preocupați. ”În ambele valuri, procentul celor care nu sunt îngrijorați (puțin probabil și deloc probabil) întrunește lejer mult peste 50% dintre opiniile celor intervievați (59.5% în primul val și 62.5% în cel de al doilea)”, a precizat sociologul Mihai Popovici, de la Quest Research.

Puteți consulta rezultatele complete ale sondajului AICI.