News

Sondaj: Românii nu au încredere în responsabilii pentru gestionarea epidemiei și se tem să aibă vecini bolnavi de COVID-19

17.04.2020 | 11:55
Sondaj Romanii nu au incredere in responsabilii pentru gestionarea epidemiei si se tem sa aiba vecini bolnavi de COVID19
ADVERTISEMENT

Un sondaj realizat de Quest Research arată că nivelul încrederii în demnitarii cu responsabilități în combaterea epidemiei de coronavirus este unul redus. Dintre președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat, doar ultimul are un nivel al încrederii de peste 50%.

Orban și Arafat, la extremele nivelului încrederii

Sondajul vizează cunoștințele, atitudinile și comportamentul populației României în raport cu pandemia de coronavirus. În același timp, studiul urmărește să evalueze gradul de încredere pe care îl au cetățenii României principalele personalități și instituții responsabile de gestionarea crizei sanitare, respectiv de comunicarea eficientă a informațiilor relevante.

ADVERTISEMENT

Românii sunt neîncrezători că demnitarii cu atribuții majore în combaterea bolii pot să o facă în mod eficient. Astfel, președintele Klaus Iohannis are un nivel al încrederii, în diverse grade, de numai 34%. În cazul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, nivelul încrederii este de 30%, iar în cazul lui Ludovic Orban scade la 26%. În schimb, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, are un nivel al încrederii de 58%.

Sursă: Quest Research

Dacă ar fi să conturăm portretul robot al celui care are puțină sau deloc încredere în președintele Iohannis acesta ar arăta cam așa: „bărbat, 35-54 ani din mediul urban, desfășurând o activitate profesională”. Explicația stă în atribuirea măsurilor restrictive specifice contextului de urgență sanitară celui care le comunică zilnic, adică tocmai președintelui”, a declarat, pentru FANATIK.ro, Mihai Popovici, sociolog la Quest Research, pe baza datelor demografice ale respondenților.

ADVERTISEMENT

Deși încrederea în ministrul Sănătății este relativ redusă, Ministerul Sănătății este considerată o sursă de încredere pentru informațiile legate de epidemie, într-o mai mare măsură decât Guvernul în ansamblu sau mass-media.

Sursă: Quest Research

Neîncrederea se extinde și asupra celor bolnavi cu COVID-19, peste jumătate dintre cei intervievați, 52%, spunând că nu și-ar dor să aibă ca vecini persoane infectate cu coronavirus, aceștia intrând în rândul categoriilor ”indezirabile”, evaluate deseori în cercetărilor sociologice. Asta în pofida faptului că numai 8,5% cunosc pe cineva care are sau a avut COVID-19.

ADVERTISEMENT

În ce privește temerile provocate de coronavirus, scăderea veniturilor provocate de pierderea locului  de muncă sau de reducerea numărului de ore lucrate este o preocupare pentru 62,7% dintre intervievați, în timp ce îmbolnăvirea reprezintă o temere pentru numai 41,6%.

O treime din români ies din case în fiecare zi

Nivelul mai redus al temerii provocate de riscul de îmbolnăvire este arătat și de faptul că românii continuă să iasă destul de mult din case. La întrebarea cât de des ați ieșit din casă în ultimele 6 zile, circa 35,3% au spus că au ieșit în fiecare zi, iar cei care au stat doar în casă însumează doar 21,6%.

ADVERTISEMENT
Sursă: Quest Research

De altfel, românii par destul de optimiști legate de riscul de îmbolnăvire. La întrebarea ”În ce măsură credeți că dumneavoastră sau membrii familiei dvs.  vă puteți infecta cu acest virus?”, răspunsurile au fost următoarele: ”deloc probabil” – 48,3%, ”puțin probabil” – 10,5%, ”destul de probabil” – 9,8% și ”foarte probabil” – 30,8%.

În general, măsurile de prevenție sunt bine cunoscute de către populație. Astfel, spălarea mâinilor, dezinfectarea, izolarea la domiciliu sau păstrarea distanțării sociale au fost indicate ca modalități de evitare a infectării în proporție de peste 80% până aproape de 100%, dar există și persone  care cred că de boală te păzești și cu remedii naturale, precum ceapă sau ustoroi (34,6%) sau prin consumul de alcool (7,1%).

Sondajul Quest Research este o cercetare sociologică ce se desfășoară în mai multe valuri, pe durata epidemiei de coronavirus. Eșantionul: 1250 respondenți/ 250 pe val din care 200 intervievați telefonic (CATI) și 50 intervievați online (CAWI). Perioada de culegere a datelor a fost 13-15 aprilie 2020,  iar reprezentativitatea eșantionului este de ±3%. Studiul este unul desfășurat în paralel cu o cercetare a celor de la CBS AXA CHIȘINĂU, care a anunțat deja rezultatele pentru Republica Moldova.

ADVERTISEMENT
Tags: