Cel mai recent sondaj Sociopol arată că, în turul doi al alegerilor prezidențiale din mai, bătălia se va da între Călin Georgescu și Victor Ponta. În acest context, pare că românii înclină spre candidați suveraniști.
Sondajul Sociopol a fost realizat în perioada 3-7 martie 2025, pe un eșantion de 1.000 de persoane, prin intermediul apelurilor telefonice. Acesta arată că în turul al doilea vor ajunge Călin Georgescu, cu un procent de 38% și Victor Ponta, cu 22%, informează romaniatv.net.
Detașat, aceste date arată că președintele României ar putea fi Călin Georgescu. La întrebarea „Cu cine ați vota în turul 1 dacă lui Călin Georgescu i se permite candidatura?” românii au mai răspuns Nicușor Dan (14%), Crin Antonescu (14%), George Simion (10%) și Elena Lasconi (8%).
În cazul în care românii nu l-ar găsi pe buletin pe Călin Georgescu, aceștia ar vota cu George Simion, în proporție de 28%, Victor Ponta (22%), Nicușor Dan (19%), Crin Antonescu (18%) și Elena Lasconi (12%), se arată în datele Sociopol.
Momentan, Călin Georgescu este în așteptarea unei decizii din partea BEC. Acesta și-a depus candidatura vineri, 7 martie, iar duminică, 9 martie, Biroul Electoral Central se va reuni pentru a putea veni cu un răspuns.
În același timp, există 1.200 de contestații împotriva sa, însă judecătorii CCR se vor putea pronunța doar după ce BEC vine cu o decizie, conform antena3.ro. Există multe semne de întrebare mai ales în acest context, în care Georgescu se află sub control judiciar.
În cazul în care BEC validează candidatura, Georgescu va fi inclus automat pe lista oficială a celor care participă la alegeri. Mai apoi, lista finală este publicată în Monitorul Oficial.
În termen de 48 de ore, oricine poate contesta validarea la Curtea Constituțională. În acest caz, dacă CCR menține decizia, candidatul rămâne în cursă. În cazul în care se admite contestația, se invalidează candidatura.
Există și varianta în care BEC invalidează candidatura. În acest caz, candidatul are la dispoziție 48 de ore pentru a ataca decizia la CCR. Dacă judecătorii admit contestația, atunci BEC este obligat să valideze candidatura.
Totuși, dacă CCR respinge contestația, candidatura rămâne invalidată. Astfel, Georgescu nu poate participa la alegerile prezidențiale, potrivit sursei menționate.