News

Sondaj Sociopol pentru alegerile prezidențiale: Victor Ponta, victorios într-un tur doi cu George Simion. Ce procente ar lua ceilalți candidați

Cine ar intra în turul al doilea, dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, conform celui mai noi sondaj Sociopol. Cum pot influența Sărbătorile Pascale campania electorală.
06.04.2025 | 13:15
Sondaj Sociopol pentru alegerile prezidentiale Victor Ponta victorios intrun tur doi cu George Simion Ce procente ar lua ceilalti candidati
Sondaj Sociopol: Victor Ponta, victorios într-un tur II cu George Simion. Sursa foto: Colaj Fanatik, Hepta
ADVERTISEMENT

Victor Ponta și George Simion se detașează de restul candidaților în cursa prezidențială, potrivit primului sondaj realizat de institutul Sociopol de la începerea campaniei electorale. Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, cei doi ar obține cele mai multe voturi și ar intra în turul al doilea, scrie Româniatv.ro.

Sondaj Sociopol: Cine ar câștiga alegerile prezidențiale

Potrivit directorului Sociopol, Mirel Palada, scorurile nu s-au schimbat semnificativ față de sondajele din ultimele două săptămâni. Deși campania este în desfășurare, puțini români își mai schimbă opțiunile în această perioadă. George Simion se află în prezent pe primul loc, pe o poziție considerată „relativ confortabilă” de către Palada.

ADVERTISEMENT

Pe locul doi vine Victor Ponta, susținut atât de alegători tradiționali ai PSD, cât și de votanți cu orientare suveranistă. Este singurul candidat care, conform sondajului, trece pragul de 20% în turul întâi. Nicuşor Dan pierde teren din cauza electoratului său progresist, care a suferit eșecuri la alegerile trecute.

Elena Lasconi obține 10%, beneficiind de un nucleu de susținători loiali, care i-au fost alături încă de când a reușit să intre în turul 2 cu Călin Georgescu, în decembrie, chiar dacă alegerile au fost anulate. Crin Antonescu, candidatul alianței PSD-PNL, nu reușește să capitalizeze sprijinul niciunuia dintre cele două partide, potrivit analizei lui Palada. Mulți dintre alegătorii tradiționali ai PSD aleg să voteze cu Victor Ponta, pe care îl consideră „de-al lor”.

ADVERTISEMENT

„România are 4 bazine electorale. Cel mai important bazin il reprezinta bazinul pesedist. Dacă Ponta intra in turul 2, atunci pesediștii vor fi tentați sa voteze cu al lor. Daca intra un progresist, atunci pesediștii, care sunt structural ideologic cu suveraniștii lui Simion, îl vor vota pe Simion.

Cei pe care-i identificam ca vin la vot sunt 54% din întreaga populaţie. Din acest procent, sunt puţini nehotărâţi. Restul pana la 100% din cei 54% sunt non votanţi. Sunt multi care nu vin la vot si putini cei care sunt nehotărâți si nu vin la vot„, a mai spus Mirel Palada, la România TV.

ADVERTISEMENT

Cum ar arăta turul doi?

În scenariul în care Ponta și Simion intră în turul al doilea, sondajul arată că Victor Ponta ar fi câștigător. Asta pentru că alegătorii PSD s-ar mobiliza pentru a susține un candidat familiar. În schimb, dacă liderul AUR ar ajunge în finală cu un candidat progresist, cum ar fi Nicușor Dan sau Elena Lasconi, suveranistul ar avea cele mai mari șanse să câștige. Asta pentru că electoratul PSD ar prefera să voteze cu Simion, mai apropiat ideologic de ei decât un progresist.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 54% dintre români declară că ar merge la vot. Din acest procent, cei mai mulți sunt deja hotărâți cu cine votează. Puțini sunt încă indeciși, ceea ce limitează marja de schimbare până la finalul campaniei.

Cum pot afecta sărbătorile scorul alegerilor

Un alt element care poate influența dinamica electorală este apropierea Paștelui. Mirel Palada atrage atenția că în perioada următoare, atât alegătorii, cât și activiștii de partid vor fi ocupați cu sărbătorile. Interesul pentru campania electorală scade, iar acțiunile de promovare pot fi mai puțin eficiente.

„Oricât de tare s-ar da volumul din punct de vedere al comunicării politice, oamenii tind să se concentreze mai degrabă pe zona de pregătire spirituală a Paștelui. Știm toată alergătura în perioada aceea. Și nu doar electoratul va fi mai ocupat, dar și activiștii sunt mai greu de folosit și, în loc să umble cu fluturași, mai degrabă vor fi tentați să-și vadă de Paștele lor. Avem, așadar, o atenuare a eficienței campaniei electorale din două părți.”, a mai spus sociologul.