News

Sondaj surprinzător în SUA. Americanii au încredere mai mare în Zelenski decât în Biden

Potrivit unui sondaj efectuat recent în Statele Unite, americanii îl consideră pe Volodimir Zelenski mai capabil să rezolve o criză majoră decât președintele Joe Biden.
03.04.2022 | 18:26
Sondaj surprinzator in SUA Americanii au incredere mai mare in Zelenski decat in Biden
Volodimir Zelenski este considerat de americani un personaj politic mai demn de încredere decât președintele Joe Biden
ADVERTISEMENT

La mai bine de cinci săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a primit note pozitive din partea publicului din Statele Unite pentru felul în care gestionează afacerile internaționale. Aproximativ 72% dintre americani – circa șapte din zece respondenți – au o încredere ”parțială” sau ”mare” în Zelenski pentru a face ceea ce trebuie în ceea ce privește problemele mondiale, potrivit centrului Pew – un procent mult mai mare decât pentru alți lideri, inclusiv pentru președintele Biden.

Cum a ajuns Volodimir Zelenski mai popular decât Joe Biden în Statele Unite

Sondajul realizat de Pew Reasearch Center a mai dezvăluit că 39% dintre americani au încredere ”parțială” în liderul de la Kiev, în timp ce 33% au încredere totală în Volodimir Zelenski. În contrast, cota de încredere a lui Joe Biden a coborât la doar 40%, pe fondul temerilor de război și de inflație.

ADVERTISEMENT

Dacă respondenții sondajului Pew i-au dat note mari președintelui Zelenski în ceea ce privește rezolvarea chestiunilor de politică externă, nu același lucru se poate spune despre procentele primite de președintele Joe Biden și de vicepreședinta Kamala Harris.

Astfel, ancheta de opinie a indicat că americanii sunt mult mai divizați în privința gestionării de către Biden a afacerilor internaționale, doar 48% dintr ei spunând că au încredere în el în acest domeniu. Un procent mult mai mare, respectiv 52%, au declarat că fie „nu au prea multă încredere în el” ca să rezolve crizele mondiale (22%), fie „nu au deloc încredere” în el în acest domeniu (30%).

ADVERTISEMENT

”Americanii căutau mai multă certitudine și stabilitate după alegerile din 2020”

În general, doar 36% dintre americani – adică unul din trei – au afirmat că Biden face „o treabă bună” ca răspuns la războiul din Ucraina, în timp ce 52% au afirmat că performanța sa vizavi de criză nu este bună. Comparativ, doar 10 dintre americani ”nu au încredere deloc” în Zelenski, în timp ce 16% dintre ei spun că au „doar puțină încredere” în liderul de la Kiev.

În ceea ce privește orientarea politică, democrații și independenții care înclină să voteze cu Partidul Democrat sunt mai predispuși decât republicanii și independenții care înclină spre republicani să aibă încredere în Zelenski – 80%, față de 67%. Doar aproximativ un sfert dintre adulții americani intervievați (26%) au declarat că au încredere „scăzută” sau nu au încredere „deloc” în liderul ucrainean.

ADVERTISEMENT

Americanii căutau mai multă certitudine și stabilitate după alegerile din 2020. Indiferent dacă este acasă sau în străinătate, aceste așteptări nu au fost îndeplinite” a declarat Jeff Horwitt, un strateg democrat de la Hart Research Associates, coautor al sondajului. Potrivit acestuia, ceea ce iese în evidență în sondaj este că publicul nu s-a unit încă în jurul lui Biden ca urmare a războiului din Ucraina, așa cum se întâmplă în general în cazul unui conflict internațional care afectează și Statele Unite.

Americanii consideră că președintele Biden ”nu a făcut treabă bună” în gestionarea războiului din Ucraina

Rezultatele sondajului NBC News sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei anchete NPR/Ipsos realizat cu câteva zile înainte, care a constat că majoritatea americanilor cred că președintele Biden ”nu a făcut o treabă bună” în gestionarea războiului. Mulți spun că liderul de la Casa Albă a fost prea precaut, chiar dacă majoritatea declară că sunt îngrijorați de extinderea conflictului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În general, doar 36% dintre americani – adică unul din trei – au afirmat că Biden face ”o treabă bună” ca răspuns la războiul din Ucraina, în timp ce 52% au afirmat că performanța sa vizavi de criză nu este bună.

Sondajul Pew i-a chestionat pe americani și în ceea ce privește opinia despre alți lideri mondiali, printre care președintele chinez Xi Jinping, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz. Mai mult de jumătate dintre americani au încredere în Macron (55%) și Scholz (53%), în timp ce ratingurile pentru liderul chinez rămân neschimbate față de anul trecut, respectiv 15%, un procent extrem de scăzut.

 

ADVERTISEMENT