News

Sondaj surprinzător înainte de alegerile parlamentare. La cât sunt cotate PSD și PNL

13.05.2019 | 13:33
Sondaj surprinzator inainte de alegerile parlamentare La cat sunt cotate PSD si PNL

Dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentarePSD și PNL s-ar afla la egalitate de voturi. Cel puțin așa reiese din sondajul comandat de Academia Română și dat publicității în cursul zilei de luni. Surpriza vine însă din partea alianței USR-PLUS.

Câte voturi ar obține PSD și PNL, conform sondajului

Potrivit Barometrului de Opinie Publică al României, pe 26 mai 2019, un procent de 39% dintre români ar merge sigur la vot, pentru a-și exprima opțiunea în legătură cu cei care vor merge să reprezinte țara noastră în Parlamentul European.

Respondenții care au anunțat că vor merge la vot și-au dezvăluit totodată și opțiunea politică. Astfel, potrivit sondajului în cauză, PSD și PNL au parte de un procent apropiat de voturi, cu un ușor avantaj pentru partidul condus de Liviu Dragnea. Mai concret, situația se prezintă în felul următor:

  • PSD – 26,4 %
  • PNL – 26,1%
  • Alianţa 2020 – 20,1%
  • Pro România – 8,5%
  • ALDE – 8,2%
  • UDMR – 4%
  • PMP – 3,5%
  • UNPR – 1%
Academia Română acomandat un sondaj de opinie referitor la alegerile europarlamentare din mai 2019
Academia Română acomandat un sondaj de opinie referitor la alegerile europarlamentare din mai 2019

Sondajul vizează și interesul față de alegeri

Totodată, inițiatorii acestui sondaj de opinie și-au propus să afle și în ce măsură românii mai sunt interesați de alegerile electorale. În acest sens, celor care au optat să ia parte la respectivul sondaj, le-a fost adresată următoarea întrebare: „Pe o scală de la 1 la 10, indicaţi în ce măsură intenţionaţi să vă prezentaţi la vot pentru alegerile europarlamentare” , 10 însemnând „sigur voi merge la vot”.

Datele politice sunt cele mai generatoare de interes. Nimeni nu spune din ce prezenţă au fost calculate cifrele anunţate la televizor în ultima lună. Lucrul acesta trebuie explicată. Nu putem vinde publicului orice cifră ca prognoză electorală. Exit-poll-urile sunt altceva. Trebuie privite cu mare precauţie sondajele de dinaintea alegerilor” , a explicat Darie Cristea, conferențiar Universitatea București.

Sondajul de opinie este perceput ca „cel mai amplu tablou al societăţii româneşti, pe toate dimensiunile: politică  economică, socială,  etnică, religioasă, politică externă şi de securitate”.Datele au fost culese în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019, iar la sondaj au luat parte un număr de 1.050 de persoane ,cu vârste de 18 şi peste 18 ani.