News

Sondaj: Teama de infectare cu coronavirus, mai mare decât cea de scădere a veniturilor

11.04.2020 | 18:26
Sondaj Teama de infectare cu coronavirus mai mare decat cea de scadere a veniturilor
Noi restricții în România: masca obligatorie, toate școlile în online, magazine închise după ora 21:00, circulația restricționată pe timpul nopții. Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Un sondaj arată că epidemia de coronavirus a provocat românilor o teamă mai mare legată de posibilitatea infectării decât de cea reducerii veniturilor din cauza efectelor epidemiei.  Sondajul a fost realizat de către Mercury Research în perioada 25 martie – 3 aprilie.

Femeile se tem de infectare mai mult ca bărbații

Teama de infectarea cu coronavirus a fost nominalizată de 46% dintre participanții la sondaj, urmată la o distanță apreciabilă de îngrijorarea față de eventuala pierdere a veniturilor. Pe locul 3, este teama de a nu mai găsi mâncare, temere nominalizat de 8% dintre cei intervievați.

ADVERTISEMENT
Sursă: Mercury Research

Românii care se tem de infectarea cu coronavirus sunt mai degrabă femei, sunt mai în vârstă (aproape jumătate dintre ei au peste 55 de ani) și aproape jumătate dintre ei nu lucrează. Acești români își doresc într-o mai mare măsură interzicerea tuturor activităților economice neesențiale. Cei care se tem mai mult de infectare decât de consecințele economice se bucură de privilegiul siguranței financiare: aproape două treimi dintre ei nu au rate la bancă, iar mai mult de jumătate ar putea trăi peste 3 luni doar din economii în cazul în care nu ar mai avea venituri”, se arată în concluziile studiului.

Sursă: Mercury Research

În schimb, cei îngrijorați de pierderea veniturilor sunt mai degrabă bărbați, în general tineri (trei sferturi din ei au sub 55 de ani) și activi pe piața muncii (70% din ei lucrează). Acești români își doresc continuarea activităților economice în mod normal, fiindcă au rate de plătit.

ADVERTISEMENT

Cei care se tem că nu vor mai găsi mâncare îndeajuns sunt mai degrabă bărbați în vârstă care nu lucrează, cu educație scăzută. Aceștia vor să se continue activitățile economice în mod normal”, se mai arată în studiul celor de la Mercury Research.

Studiul a fost realizat în perioada 25 martie – 3 aprilie 2020 pe un eșantion reprezentativ de 1007 persoane, care asigură o eroare de eșantionare de +3%, prin interviu telefonic si eșantionare pe numere de telefon formate aleator.

ADVERTISEMENT
Tags: