News

Sondaj dramatic pentru UE! Europenii cred că organizația se va dezintegra în 20 de ani! Românii, printre cei mai pesimiști

16.05.2019 | 12:36
Sondaj dramatic pentru UE Europenii cred ca organizatia se va dezintegra in 20 de ani Romanii printre cei mai pesimisti

Un sondaj de opinie comandat de Consiliul European pentru Relații Externe le dă fiori liderilor de la Bruxelles. Cetățeni europeni din 14 state diferite, inclusiv românii, se arată sceptici cu privire la viitorul construcției europene. De altfel, mai multe de jumătate dintre responsdenți consideră că Uniunea Europeană se va dezintegra în următorii 20 de ani.

Sondaj de opinie dur pentru Uniunea Europeană. Românii, printre cei mai pesimiști europeni

58% dintre românii care au răspuns la acest sondaj consider că Uniunea Europeană s-ar putea destrăma în următorii 20 de ani. Românii se află la egalitate pe locul secund printre cei mai pesimiști europeni, alături de francezi. Cei mai prăpăstioși europeni cu privirea la soarta UE sunt slovacii. 66% dintre aceștia au susținut că sunt de părere că Uniunea se apropie de un colaps. De altfel, majoritatea corespondenților din Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Grecia, Cehia și Polonia se arată pesimști. Singurele țări mai optimiste cu privire la soarta UE sunt Suedia (44%), Danemarca (41%) și Spania (40%).

Pe lângă destrămarea UE, europenii care au răspuns la acest sondaj sunt destul de sceptici și cu privire la pacea și prosperitatea între țările europene. Astfel, trei din zece cetățeni europeni susțin că există posibilitatea unui conflict între statele membre. Cei care au votat această posibilitate sunt în mare parte cei nu vor merge la vot sau care doresc să voteze partidele extremiste.

Românii, printre cei mai pesimiști europeni cu privire la viitorul UE într-un sondaj de opinie. *foto: the Guardian

Rezultatele sondajului UE, legat strict de problemele financiare ale cetățenilor

Europenii se arată îngrijorați și de prosperitatea Uniunii Europene. Potrivit celor de la The Guardian, o treime dintre germani și un sfert dintre italieni și francezu nu mai rămân cu bani din salariu de pe o lună pe alta. De asemenea, pe întregul continent, trei sferturi dintre alegători arată că ar exista probleme politice mari fie la nivel național, fie la nivelul UE. În Franța numai 15% dintre cetățeni cred că sistemul politic funcționează corespunzător.

Sondajul acesta extrem de pesimist vine în contextul unor alegeri europene foarte importante pentru viitorul construcției europene. Criza Brexit-ului, ascensiunea partidelor populiste și extremiste dar și relația tot mai tensionată cu guvernele unor state membre, precum Ungaria, Polonia sau România fac din alegerile din 26 mai un pas important pentru viitorul european.