News

Sondajul care ar trebui să alarmeze clasa politică. Din ce în ce mai mulţi români nu văd cu ochi buni prezența țării în UE

Un sondaj desfășurat recent în România arată că oamenii văd mai degrabă dezavantaje aduse țării de prezența în Uniunea Europeană.
13.10.2021 | 13:27
Sondajul care ar trebui sa alarmeze clasa politica Din ce in ce mai multi romani nu vad cu ochi buni prezenta tarii in UE
Sondajul care ar trebui să alarmeze clasa politică. Din ce în ce mai puțini români văd cu ochi buni prezența țării în UE. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Un curent eurosceptic pare că ia naștere în România, cel puțin având în vedere rezultatele unui sondaj desfășurat recent în țară.

O bună parte dintre români sunt de părere că statul ar trebui să-și apere interesele naționale, atunci când acestea sunt în contradicție cu regulile UE.

ADVERTISEMENT

Problematic este faptul că această apărare a intereselor ar trebui să aibă loc chiar și dacă este în joc poziția de stat membru în cadrul blocului comunitar.

Totuși, românii par să vadă avantajele economice aduse de prezența României în UE și mizează pe un viitor prosper în cadrul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Sondajul a fost desfășurat de către INSCOP Research, alături de Verifield, la comanda Strategic Thinking Group.

Românii cred că aderarea la UE a adus dezavantaje țării

Acesta a fost realizat în perioada 15 – 27 septembrie 2021 și reprezintă cel de-al treilea capitol dintr-o serie de cinci. În cadrul acestuia, este cerută opinia românilor referitoare la apartenența țării la Uniune, în paralel cu apărarea intereselor naționale.

ADVERTISEMENT

Sondajul a avut câteva întrebări, iar prima a dorit să afle dacă românii cred că aderarea țării la UE a adus avantaje sau dezavantaje.

Sondajul de acum a fost pus în oglindă cu alte două efectuate în martie și iunie 2021. Trendul pare a fi unul de accentuare a curentului eurosceptic.

ADVERTISEMENT

Dacă în martie și iunie, cam 35% din români credeau că intrarea României în UE a adus mai degrabă dezavantaje, procentajul a sărit brusc la 46% în septembrie. În paralel, dacă 6 din 10 români vedeau avantaje în apartenența României la blocul comunitar, rata a scăzut la doar 47% luna trecută.

Respondenții au fost întrebați dacă ”România trebuie să își apere interesele naționale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să își piardă poziția de stat membru al UE” – dacă procentajul celor care răspund afirmativ era de cam 64% în lunile trecute, a ajuns la 68,5% în septembrie 2021.

În paralel, a scăzut numărul celor care cred că România ”trebuie să respecte regulile Uniunii Europene, chiar și atunci când îi sunt afectate interesele naționale” – de la 31,9% la 27,3% în prezent.

Studiul arată că cei ce consideră că poziția României ar trebui să fie una de neclintit sunt mai degrabă femei, persoane între 45 și 59 de ani, gulere gri și persoane din orașe sub 90.000 de locuitori.

”Creșterea curentului eurosceptic, cel mai serios semnal de alarmă pentru societate”

Pentru cei care cred că România trebuie să își apere interesele chiar și cu riscul de a părăsi UE, a existat și o întrebare suplimentară.

Astfel, românii au fost întrebați dacă ieșirea țării din UE ar afecta interesele naționale ale țării.

59% dintre respondenți cred că interesele țării ar fi afectate, în vreme ce 34,2% spun că nu. Raportat la totalul eșantionului, aceste procentaje se traduc în 40%, respectiv 23% dintre respondenți.

În principiu, locuitorii din urban și persoanele cu educație superioară consideră într-o proporție mai mare decât media că ieșirea din UE ar afecta interesele naționale.

Cu toate că românii cred că țara trebuie să își apere până în pânzele albe interesele naționale, respondenții consideră că în viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fî în interiorul UE – 57,8% dintre participanți au această părere, comparativ cu 32,9% care cred că ne-ar fi mai bine economic fără UE.

Sondajul indică faptul că bărbații, tinerii sub 30 de ani, persoanele care au absolvit forme de educație superioară, gulerele albe, locuitorii din regiunea Centru sunt mai degrabă de acord cu prosperitatea României în interiorul UE.

Acest sondaj de opinie a fost efectuat prin metoda CATI, a interviurilor telefonice, având un eșantion de 1.204 persoane, reprezentativ pentru populația României. Are o eroare maximă admisă de ±2,8%, la un grad de încredere de 95%.

Remus Ștefureac, președintele Strategic Thinking Group, avertizează: ”Cu toate că majoritatea populației României rămâne rațională și consideră că țara s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar rămâne în UE, creșterea curentului eurosceptic, fie ea și conjuncturală, reprezintă cel mai serios semnal de alarmă pentru clasa politică, pentru mediul de afaceri, pentru elitele intelectuale, pentru societatea noastră în ansamblu.”

Acesta arată că ”sursele acestei evoluții sunt multiple, de la sancționarea de către populație incapacității administrative a autorităților române de a valorifica eficient statutul stat de membru, la influențele eurosceptice venite chiar dinspre țări vestice sau din Europa Centrală și de Est, și până la acțiuni de dezinformare și propagandă antieuropeană susținute agresiv din spații geopolitice ostile care au găsit și în România vectori politici subversivi.”

ADVERTISEMENT