News

Sondajul care poate duce la comasarea alegerilor. Câți români susțin alianța PSD – PNL

Aproape 60% dintre români sunt de acord cu alegerile comasate, conform unui sondaj la care făcea referire social democratul Mihai Tudose.
21.02.2024 | 12:35
Sondajul care poate duce la comasarea alegerilor Cati romani sustin alianta PSD  PNL
Sondajul care poate duce la comasarea alegerilor. Câți români susțin alianța PSD - PNL
ADVERTISEMENT

În dimineața zilei de miercuri, 21 februarie, Mihai Tudose și o parte dintre colegii săi din PSD s-au întâlnit cu ”partenerii” din PNL, pentru a discuta despre modul în care s-ar putea ajuneg la alegeri comasate în 2024. La finalul întâlnirii din coaliție, Mihai Tudose a anunțat că liderul PSD Marcel Ciolacu va anunța oficial ce s-a decis la ora 19:00.

Sondajul care poate duce la comasarea alegerilor

Interesant, Mihai Tudose a transmis că ambele partide au așteptat, înainte să ia o decizie, să vadă ce crede poporul despre comasare, printre altele. Așadar, concluzia a fost că ”mai mult de 60% dintre români își doresc comasarea”. Deși nu a prezentat concret sondajul, iată că cifrele au apărut, în cele din urmă.

ADVERTISEMENT

”Așteptam o cercetare sociologică despre ce vor românii, nu ce dorim noi. Această cercetare sociologică ne-a sosit azi noapte, vă dau în premieră faptul că mai mult de 60% din români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare doresc o continuitate a guvernării în stabilitate și o coerență în guvernare.

E clar că lumea s-a săturat de schimbări politice. S-a discutat intens și pe această temă. Ce se întâmplă în Europa, în țări partenere, la nivel de Parlament European, nu putem să fim defazați complet. Decizia, cum v-a spus domnul Rareș Bogdan, la ora 16:00 vom avea ședințe de conducere”, declara Mihai Tudose.

ADVERTISEMENT

Peste jumătate dintre români susțin comasarea alegerilor.

Conform News.ro, sondajul realizat de Avangarde, la comanda PNL și PSD, arată că 53% dintre români ar susține comasarea alegerilor, cu câteva procente sub cifra avansată de Mihai Tudose. Cert e că PSD ar obține 31% din voturi la alegerile europarlamentare, PNL 20% și AUR 18%. Alianța Dreapta Unită ar strânge, de asemenea, 15% din voturi.

Întrebați dacă ar fi de acord ca ”ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale?”, 53% dintre oameni au spus că da, 35% nu au fost de acord, iar 12% nu au dorit să răspundă. Cât despre dorința românilor ca viitorul guvern să fie condus din nou de alianța PSD-PNL, sau orice altă alianță, 66% dintre români și-ar dori asta pentru ”stabilitate”.

ADVERTISEMENT

Cât despre intențiile de vot în acest moment pentru europarlamentare, UDMR ar strânge 5%, REPER 2%, alte partide 1% și partidul SOS peste 8%. ”Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 19 – 20.02, pe un eşantion de 950 de subiecţi. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%”, este menționat de către cei care au realizat sondajul.

Liderii Opoziției atacă dur ideea de comasare a alegerilor

”Dreapta Unită se va opune și va bate stânga comasată. Este un moment în care trebuie să ne adunăn pentru această cauză comună”, a transmis Cătălin Drulă, liderul USR, fiind completat de liderul PMP, Eugen Tomac: ”Acest atac sălbatic la adresa democrației ne revoltă. PSD și PNL își numesc destinele pentru veșnici, nu pentru interesul public, ci de frică”.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, l-a avertizat pe ministrul justiției să nu semneze actele normative privind comasarea alegerilor, idee care oricum ar fi neconstituțională. ”Am auzit informațiile pe surse că vor să modifice legea prin OUG ceea ce agravează și mai mult abuzul în materie de legislație electoral.

O somez pe doamna ministru al Justiției, Alina Gorghiu, să aibă grijă ce semnează. Să nu semneze această încălcare grosolană a Constituției”, a declarat Ludovic Orban, cu mențiunea că Alianța va contesta la CCR comasarea alegerilor, dacă va fi nevoie.

ADVERTISEMENT