News

Sondajul IMAS devastator pentru PSD. Social-democrații sunt în cădere liberă, liberalii rămân primii în preferințele românilor

31.08.2020 | 17:47
Sondajul IMAS devastator pentru PSD Socialdemocratii sunt in cadere libera liberalii raman primii in preferintele romanilor
ADVERTISEMENT

Un sondaj de opinie realizat de IMAS vine cu vești devastatoare pentru PSD. Social-democrații sunt cotați cu cele mai mici procente din ultimele opt luni și par să fie în cădere liberă în preferințele românilor.

În schimb, Partidul Național Liberal, aflat la guvernare, rămâne favoritul electoratului în cazul în care mâine ar avea loc alegeri, potrivit sondajului de opinie.

ADVERTISEMENT

Aceasta sondare a publicului a avut loc la începutul campaniei electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie și prezentată chiar în ziua în care Partidul Social Democrat intenționa să voteze în Parlament moțiunea de cenzură la adresa guvernului condus de premierul Ludovic Orban.

Sondajul IMAS devastator pentru PSD și favorabil pentru liberali

Potrivit datelor adunate de operatorii IMAS, PSD are 20,8% în preferințele românilor. Asistăm la o cădere de aproape 3 procente în decurs de o lună, în condițiile în care în luna iulie social-democrații erau cotați cu 23,4%.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, este cel mai slab scor înregistrat de Partidul Social Democrat în ultimele opt luni. În luna ianuarie, social-democrații lui Marcel Ciolacu au stat mai prost ca acum, cu un scor de 20,6%. În general, înainte de sosirea la conducerea PSD a lui Marcel Ciolacu, social-democrații se aflau între 23 și 25 de procente în sondajele de opinie.

PNL se menține pe o poziție stabilă

În schimb, Partidul Național Liberal, aflat a guvernare, este creditat cu 33,6 la sută din intențiile de vot. Liberalii sunt urmați în sondajul IMAS de către Alianța USR-PLUS, cu 18,3% și de Pro-România, cu 10,6%. Și USR-PLUS și partidul lui Victor Ponta au înregistrat o creștere ușoară în comparație cu luna iulie. Cât despre UDMR, aceasta se situează peste pragul electoral parlamentar, cu 5,7%, după ce în iunie aveau doar 3,4% din preferințe. Sub pragul electoral pentru intrarea în Parlament se află PMP, cu 4,1% și ALDE, cu doar 2,4% din opțiunile de vot.

ADVERTISEMENT

Liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu înregistrează cea mai slabă cotație din ultimul an, după ce în august 2019 erau cotați cu 7,4% în sondajele de opinie. Barometrul publicat astăzi a fost realizat de IMAS la cererea Europa FM în perioada 6 – 26 august, pe un eșantion de 1010 persoane, cu o marjă de eroare de 3,1%.