Life

Soprana Angela Gheorghiu, în mijlocul unui scandal după ce a spus că Enescu și Porumbescu sunt legende false: “Nimeni nu vrea să afle cine au fost ei”

Angela Gheorghiu i-a șocat pe cei mai mulți cu ultimele afirmații pe care le-a făcut despre George Enescu, Ciprian Porumbescu și Maria Tănase.
08.10.2021 | 10:50
Soprana Angela Gheorghiu in mijlocul unui scandal dupa ce a spus ca Enescu si Porumbescu sunt legende false Nimeni nu vrea sa afle cine au fost ei
Soprana Angela Gheorghiu i-a desființat pe George Enescu și Ciprian Porumbescu. "False legende". Sursă foto: facebook
ADVERTISEMENT

Angela Gheorghiu este una dintre cele mai cunoscute artiste și a cânta pe cele mai mari scenele de operă din lume. Cunoscuta soprană a făcut însă declarații uluitoare, care au șocat pe mulți.

Aceasta nu s-a sfiit să desființeze nume grele ale culturii românești.

Soprana a afirmat că George Enescu sau Ciprian Porumbescu sunt “false valori” ale poporului român.

ADVERTISEMENT

Soprana Angela Gheorghiu a spus că George Enescu și Ciprian Porumbescu sunt “false legende”

Angela Gheorghiu a făcut mai multe declarații care au stârnit vâlvă. Soprana susține într-un interviu că în perioada comunistă s-au creat niște false valori, comandate și nimeni nu a fost interesat de adevăratele talente. Soprana spune că nu s-a vorbit niciodată despre Dinu Lipatti, Sergiu Celibidache, Clara Haskil sau  Radu Lupu.

De altfel, aceasta a scris aceleași lucruri și în cartea pe care a publicat-o.

“Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puține lucruri… Aici este o problemă în România. O problemă cu George Enescu, cu Ciprian Porumbescu… Nimeni nu vrea să afle cine au fost oamenii aceștia.

ADVERTISEMENT

Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulți alți compozitori români. Bietul de el, nici n-a avut timp, pentru că a murit tânăr din cauza tuberculozei. După aceea, am început să auzim despre George Enescu. (…)

Istoria culturală este alcătuită în România din false legende.(…)

 Eu în 30 de ani nu am descoperit nici o sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat?”, a afirmat soprana într-un interviu acordat celor de la contributors.ro. 

ADVERTISEMENT

Artista este supărată pentru că muzicologii nu au avut niciodată curiozitatea de a studia și de a afla care au fost cei mai buni compozitori români.

“Despre Enescu știu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni inițial pe el. Și după aceea a fost a doua oară.

ADVERTISEMENT

Deci de două ori, cu două ori nu faci carieră, da? Trebuie spuse lucrurile așa cum sunt. Când s-a dus a doua oară a cântat într-un muzeu. Nu vreau să vă supărați pe mine, că distrug legende”, a mai spus soprana.

Ce a spus Angela Gheorghiu despre Maria Tănase

Soprana a continuat să facă afirmații care au deranjat multă lume. Aceasta a contestat-o și pe Maria Tănase.

“Nu poți să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziție probabil internațională din moment ce i-a invitat și pe români acolo. Oamenii stăteau la mese și ea a cântat printre acei oameni”, a mai spus Angela Gheorghiu.

ADVERTISEMENT