Life

Soprana Virginia Zeani a murit la 97 de ani. A fost una dintre cele mai mari voci ale lumii

Soprana Virginia Zeani, una dintre cele mai mari voci ale lumii, a murit la vârsta de 97 de ani. A avut o carieră internațională de succes.
21.03.2023 | 10:58
Soprana Virginia Zeani a murit la 97 de ani A fost una dintre cele mai mari voci ale lumii
Soprana Virginia Zeani a murit la 97 de ani. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Soprana Virginia Zeani, una dintre cele mai mari voci ale operei din lume, a murit pe 20 martie 2023, la vârsta de 97 de ani. A urcat pe scenă alături de unii dintre cei mai mari tenori ai lumii.

Soprana Virginia Zeani a murit la 97, una dintre cele mai mari voci ale lumii

Născută Virginia Zehan, la 21 octombrie 1925,  în Solovastru, un sat din centrul Transilvaniei, România, artista a început să cânte încă din copilărie. Solista obișnuia să cânte acasă, la școală și în coruri.

ADVERTISEMENT

La doar 9 ani, a devenit pasionată de operă după ce a văzut o producție “Madama Butterfly”. A început lecțiile serioase de muzică la București, cu Lucia Anghel care, datorită vocii ei, a considerat-o a fi mezzosoprană.

Virginia Zeani a studiat cu celebra soprană de coloratură Lydia Lipkowska, iar aceasta a transformat-o într-o soprană de lirico leggero. A antrenat-o, de asemenea, pentru rolurile complete Violetta, Mimi, Marguerite și Manon a lui Massenet.

ADVERTISEMENT

A debutat în 1948 și a avut o carieră internațională de peste 30 de ani. De-a lungul timpului a interpretat peste 50 de roluri diferite. A cântat alături de marii tenori ai lumii, printre care și Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Ferruccio Tagliavini și Beniamino Gigli.

Printre alte roluri importante din cariera sa se numără Mimi din Boema de Giacomo Puccini, Margareta din Faust de Charles Gounod și rolul titular din Manon de Jules Massenet. Pe acesta din urmă l-a cântat alături de celebrul Beniamino Gigli.

ADVERTISEMENT

Timp de 25 de ani, Virginia Zeani a fost “prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma. Solista a obținut peste 50 de premii și distincții naționale și internaționale.

A devenit doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Este și deținătoarea Decorației Regale “Nihil Sine Deo”, acordată de Regele Mihai I al României, în 2011.

ADVERTISEMENT

Solista a mai obținut și distincția județului Mureș, “Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, dar și distincția ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin.

A fost una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din lume în anii ’50, ’60 şi ’70. La împlinirea vârstei de 97 de ani, a fost inclusă în Opera America Hall of Fame.

ADVERTISEMENT
Tags: