Life

Sora lui Mircea Badea, în Instanță. Ce au decis judecătorii

23.08.2020 | 14:57
Sora lui Mircea Badea in Instanta Ce au decis judecatorii
ADVERTISEMENT

Cristina Naty Badea, sora realizatorului emisiunii În gura presei, de la Antena 3, a câștigat în Instanță procesul intentat după ce a fost insultată și acuzată de plagiat în mediul virtual.

Cea care a denigrat-o este o artistă la care Cristina a apelat să o ajute la terminarea cărții pe care o scrisese, „Rămâi cu bine! Rămâi cu mine!”. Mai exact, avea nevoie de o copertă bine realizată. Așa a ajuns la I.B, potrivit cancan.ro.

ADVERTISEMENT

Aparent, s-au înțeles asupra paginii. Numai că, după 19 zile, situația s-a schimbat. A urmat o serie de discuții, termene nerespectate, presiune și, în cele din urmă, expunerea unei verisiuni pe Facebook, în care artista o acuză pe sora lui Mircea Badea de plagiat. Bineînțeles, nu au lipsit insultele la adresa acesteia.

Sora lui Mircea Badea a câștigat procesul împotriva artistei care a acuzat-o de plagiat

După ce a terminat de scris romanul „Rămâi cu bine! Rămâi cu mine!”, Cristina Naty Badea avea nevoie de un artist care să-i realizeze o grafică a coperții. Așa a ajuns la I.B, ce care avea să o ajute în acest sens. Cristina i-a trimis câteva fotografii, luate de pe internet pentru a se inspira.

ADVERTISEMENT

Nu i-a dat, însă, niciun termen de finalizare, așa încât, abia după 19 zile de la prima discuție, graficiana a vrut să știe când trebuie să termine pagina cu princina.  Așa a aflat Cristina că aceasta anici nu se apucase de treabă.

Din acel moment, s-a instalat tensiunea între cele două și în scurt timp, scandalul a ajuns pe Facebook. Între timp, sora lui Mircea Badea a găsit un alt grafician care să-i rezolve problema, pentru că nu mai putea aștepta după nimeni.

ADVERTISEMENT

Supărată, I.B a postat un mesaj pe pagina pesonală de Facebook în care o acuză pe Cristina de plagiat. Aceasta a susținut că pagina pagina folosită de sora lu Badea este opera ei, ușor modificată.

“Mi-a folosit munca, fără acordul meu, a modificat-o astfel încât să nu o pot trage la răspundere pentru plagiatură, iar pe coperta cărții se află 80% munca mea pentru care nu am niciun merit, niciun ban și, pe deasupra, un mare șut în c&r”, este o parte din mesajul postat de graficiană.

ADVERTISEMENT

Deranjată că este cauzată pe nedrept, Cristina Badea a dat-o în judecată pentru calomnie și a cerut daune morale în valoare de 50.000 de lei.

Ce au decis judecătorii

”În consecință, instanța apreciază că suma de 1.500 de lei este suficientă în contextul dat și păstrează un just echilibru de proporționalitate între interesele aflate în conflict, ținând cont de gravitatea faptelor expuse și de impactul acestora în privința dreptului la imagine al reclamantei, dar și de faptul că numai una dintre faptele ilicite reclamate de victimă a fost găsită întemeiată.

Pe lângă compensația pecuniară, instanța găsește întemeiat capătul de cerere al reclamantei privind obligarea pârâtei să retragă, de îndată, mesajele cu conținut defăimător postate de alți utilizatori pe pagina de Facebook pe care o administrează.

Cu privire la capătul de cerere privind publicarea hotărârii pe pagina de Facebook a pârâtei, instanța consideră că însăși soluția de admitere a prezentei acțiuni, chiar și în parte, este de natură să confere un confort reclamantei și să-i acopere prejudiciul suferit, astfel încât va respinge cererea, ca neîntemeiată, cu atât mai mult cu cât readucerea în discuție a subiectului, chiar prin publicarea hotărârii judecătorești – ținând seama și de soluția pronunțată cu privire la prima faptă ilicită reclamată, nu ar fi de natură decât să extindă și mai mult sfera cititorilor”.

 

ADVERTISEMENT