News

Sorin a plecat la muncă în Spania și după 15 ani are spanioli care lucrează pentru el. „Suntem mai buni şi mai deştepţi şi mai inteligenţi”

Sorin a plecat la muncă în Spania, la cules de căpșuni. Acum, spaniolii lucrează pentru el: „Noi la muncă suntem mai buni şi mai deştepţi şi mai inteligenţi”
18.05.2024 | 23:19
Sorin a plecat la munca in Spania si dupa 15 ani are spanioli care lucreaza pentru el Suntem mai buni si mai destepti si mai inteligenti
Foștii căpșunari români sunt acum patroni / Foto: captură, Observator
ADVERTISEMENT

Sorin face parte din miile de căpșunari români care, la începutul anilor 2000, au plecat în Spania, pentru un trai mai bun și un salariu mai bun. Acum nu mai lucrează pentru spanioli, ci spaniolii lucrează pentru el.

Spania, luată cu asalt de români după 1989

Plantațiile din Spania au reprezentat o atracție pentru românii care, acasă, nu mai aveau unde munci, nu mai aveau bani și nu mai aveau nici un viitor. Spania a fost una din primele țări, alături de Italia, unde românii au plecat chiar după 1989 în căutarea unui trai mai bun.

ADVERTISEMENT

Pentru majoritatea, plecau pe un teritoriu necunoscut și tot majoritatea nu știau ce-i așteaptă. Au plecat cu sacoșele de rafie îndesate în mașini sau autocare, lăsându-și rudele, bătrânii, în urmă.

„Aşa au plecat majoritatea, cu autocarul, cu sacoşele de rafie îndesate într-un Cielo mi se pare. Cu lacrimi în ochi, lăsându-şi bătrânii la poartă. A fost un miraj şi lumea la început chiar credea că aici sunt câini cu covrigi în coadă”, a declarat un căpșunar pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Spaniolii lucrează pentru Sorin

Sorin se numără și el printre puhoiul de români care au părăsit țara pentru un salariu mai mare în Spania. A ajuns în țara iberică în 2004, după ce a absolvit liceul. A cunoscut ce înseamnă munca grea a câmpului, sub soarele arzător al Spaniei, bun doar pentru turiști.

Dar astăzi, după două decenii, Sorin nu mai lucrează pentru spanioli, ci spaniolii pentru el. Sorin a accesat fonduri europene și acum, de opt ani el este posesorul unor plantații de căpșuni, o afacere la care participă toată familia. „Aici sunt foarte multe cooperative, tot ce produci e vândut”, spune Sorin.

ADVERTISEMENT

Din zona orașului Lepe, aflat în sudul țării, unde muncesc mii de rpmâni, nu mai puțin de cinci milioane de tone de căpșuni ajung în fiecare an în toată Europa. Unii români chiar au ajuns să dețină sere la marginea acestui oraș și nu se vor mai întoarce acasă, scrie Gândul.

„Toţi colegii mei puteam să ridicăm România, să fie peste ei”

„Noi am învăţat bine. Toţi colegii mei puteam să ridicăm România, să fie peste ei. Că noi la muncă suntem mai buni şi mai deştepţi şi mai inteligenţi.

ADVERTISEMENT

Ce ne-a lipsit a fost o strategie naţională prin care să dezvoltăm agricultura cu bani de la UE şi să ne ţinem oamenii în ţară. Aşa cum visa tot românul acum două decenii”, spune Sorin.

Un alt căpșunar care a avut succes în Spania este Călin. „Am plecat ca tot omul. Pentru o viaţă mai bună”, spune el. De la munca de jos, Călin are acum șase hectare de teren și angajați marocani. A accesat fonduri europene. 50.000 de euro, pentru un sistem de culegere mai ușoară a căpșunilor.

„20-30-40 de mii, depinde de campanie. Nu cred că reușeam să fac asta în România. În ţară nu ştiu unde ai putea vinde produsul pe care îl faci. Aici ai un depozit unde poţi să mergi să dai marfa”, a spus el, întrebat cu câți bani rămâne în mână.

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”