Fotbal intern

Sorin Cârţu a umilit Steaua cu 4 goluri într-un 5-2 pentru „Craiova Maxima” de povestit nepoților

Sorin Cârţu este un nume din galeria de glorii a Universităţii Craiova. În 1976 debuta în Divizia A într-o echipă care avea să scrie istorie, campioana unei mari iubiri, Craiova Maxima. În 1983 marca 4 goluri Stelei într-un „bal” oltean încheiat cu scorul de 5-2.
18.12.2020 | 09:38
Sorin Cartu a umilit Steaua cu 4 goluri intrun 52 pentru Craiova Maxima de povestit nepotilor
Cârţu a umilit Steaua cu 4 goluri într-un 5-2 pentru Craiova Maxima de povestit nepoţilor. Sursa foto: republicaoltenia.ro

„Dacă mă va succeda cineva, acela va fi Sorin Cârţu!”, spunea Nicolae Dobrin după ultimul său meci, FC Argeş – FC Bihor 2-0 pe 14 iunie 1983. Sorin Cârţu avea 27 de ani şi peste numai 12 zile, pe 26 iunie, marca 4 goluri într-un meci câştigat de „Craiova Maxima” cu 5-2 în faţa Stelei, pe un stadion „Ion Oblemenco” ticsit cu 40.000 de suporteri fericiţi de o victorie netă care consfinţea titlul de campioană a României.

Până la acel meci de povestit nepoţilor, să ne aducem aminte de intrarea în scenă, scena primei divizii, a puștiului Sorin Cârţu, acum președintele clubului craiovean. Universitatea Craiova începea campionatul 1976-1977 cu un antrenor nou, Constantin Teaşcă, înlocuitor al lui Constantin Cernăianu, care „supravieţuise” pe banca tehnică 5 ediţii la rând.

„Secund” îi era Constantin Deliu, care lucrase mai înainte la „tineret-speranţele” Craiovei (cine îşi mai aduce aminte de atât de beneficul campionat de „tineret-speranţe”?!). Una dintre aceste „speranţe” îi revenea pe mână „Micului Napoleon”, porecla binecunoscută a lui Titi Teaşcă: Sorin Cârţu, împrumutat pentru doi ani la Electroputere, în „B”. Nu mai era chiar un puşti, nu era nici „trecut”: 20 de ani, aproape 21.

Până la 4 goluri cu Steaua, concurenţă cruntă pentru Sorin Cârțu la debutul în Craiova „mare” spre „Maxima”: 10 atacanţi pe 3 posturi!

Lotul unei echipe nu era pe atunci nici pe departe la fel de numeros ca-n ziua de azi, 17-18 jucători ajungeau. În plus, putea oricând răsări un talent de la amintita echipa de „tineret-speranţe”, care disputa un campionat paralel cu al Diviziei A, meciurile jucându-se deseori în deschiderea celor dintre echipele mari.

Universitatea Craiova avea mulţi atacanţi în vara lui 1976, nu mai puţin de 10 (zece!) pe 3 (trei) poziţii, două extreme şi un vârf: Ion Oblemenco, Teodor Ţarălungă, Rodion Cămătaru, Zoltan Crişan, Dumitru Marcu, Victor Piţurcă şi Sorin Cârţu. În stand-up aşteptau „speranţele” Nelu Gârleşteanu şi Luţă Ciobanu, Gheorghiță Geolgău avea să debuteze şi el în acea toamnă, nu neapărat ca atacant, însă.

Primul meci, primul gol!

Primul meci jucat de Sorin Cârţu în Divizia A a însemnat şi primul său gol în Divizia A. În prima etapă. La 22 august 1976, pe Stadionul „Republicii”, în cuplaj cu Rapid – FC Bihor 2-0, Universitatea Craiova se distra cu nou-promovata Progresul București, 5-1 cu 4 goluri Balaci, unul Cârţu. Sorin a prins vârtos echipa în acel campionat: 21 de meciuri şi 5 goluri, jucând uneori şi mijlocaş, cu toată indiferenţa sa pentru faza defensivă. Altele erau cerinţele vremii…

Final de gală pe „Central”, în faţa a 40.000 de juveţi încântaţi

Să mergem acum la campionatul 1982-1983. Ultima etapă, pe 26 iunie 1983. 40.000 de juveţi veniseră să-i încurajeze pe, notaţi o formulă de echipă „maximă”, Silviu Lung, Nicolae Negrilă, Nicolae Tilihoi, Costică Ştefănescu, Nicolae Ungureanu, Aurel Ţicleanu, Ion Geolgău, Mircea Irimescu, Ilie Balaci, Sorin Cârţu şi Rodion Cămătaru, într-o partidă de foc pe „Centralul” craiovean.

Era ultimul meci pe teren propriu al unui sezon în care Universitatea câştiga Cupa României şi termina pe locul 2 în campionat, la 3 puncte după Dinamo. „Craiova Maxima” dădea piept cu echipa care avea să reuşească peste 3 ani cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc. 7 mai 1986, Sevilla… De la Cupa Campionilor Europeni la… FCSB aveau să treacă alți… 31 de ani!

Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam, Gabi Balint, Tudorel Stoica sau Mihai Majearu nu lipseau din primul „11” al Stelei. Fotbaliştii olteni avea să-şi ia „La revedere” de la pătimaşii lor suporteri printr-o evoluţie extraordinară. Dirijor: Ilie Balaci. Vioara întîi: Sorin Cârţu.

4 goluri şi un penalty ratat!

Primul gol al lui Sorin Cârţu, şi al meciului, a venit abia în minutul 44, dar a contat enorm în desfăşurarea celei de-a doua reprize….

„Cârţu – servit «printre», în careu, de Ţicleanu – l-a întors în stilul lui inimitabil pe Belodedici şi apoi a trimis cu stângul, în plasă, în colţul scurt” – cronica din ziarul „Sportul”

Trecuseră doar două minute din mitanul secund când Ilie Balaci centra şi Sorin Cârţu schimba tabela de scor la 2-0…

„Bariera psihologică fiind depăşită, acelaşi Cârţu înscria, imediat după pauză, la o centrare a lui Balaci – printr-un şut năprasnic, de la circa 20 de metri, lateral stânga, care a catapultat balonul, la vinclu, în colţul lung” – cronica din ziarul „Sportul”

„Militarii” nu se predau, Septimiu Câmpeanu centrează dintr-o lovitură liberă şi Ioan Mureşan reduce diferența, 2-1 şi steliştii aleargă după egalare. Pe teren era, însă, Soriiiin Câââârțuuuu, cum ar „spune” Ilie Dobre!!! Care făcea unul dintre cele mai bune jocuri din cariera sa. Şi care reuşeşte „tripla” în minutul 60, 3-1, după o pasă a lui Aurică Ţicleanu…

„Cîrţu, găsit complet nemarcat de Ţicleanu, cu o minge înaltă, a trimis-o cu capul în plasă” – cronica din ziarul „Sportul”

Oltenii iau cu asalt poarta lui Helmuth Duckadam, „căprioara” Belodedici îl faultează în careu pe „vânătorul (de goluri) Cârţu, 11 metri, acelaşi Cârţu execută şi… Duckadam apărăăăă, cum a strigat de 4 ori Coca Cosma Teoharie în seara zilei de 7 mai 1986, la Sevilla! Specialitatea „casei”…

„În minutul 73, Cârţu a fost oprit de Belodedici, în careu, cu preţul unui penalty: a executat şi a ratat” – cronica din ziarul „Sportul”

În minutul 78 scorul „urcă” la 4-1: Iliuță Balaci dă a doua sa pasă de gol, iar „Sorinacio” Cîrţu punctează pentru a patra oară…

„Cârţu şi-a reparat greşeala 5 minute mai tîrziu, înscriind la o pasă semnată Balaci, golul 4”- cronica din ziarul „Sportul”

Pînă la finalul meciului s-au mai înscris două goluri. Tudorel Stoica marca pentru Steaua, 2-4, iar Aurel Ţicleanu încheia „balul” la 5-2 pentru Universitatea Craiova. Iată mai jos „distribuțiile” de acum 37 de ani:

Universitatea Craiova: Silviu Lung – Nicolae Negrilă, Nicolae Tilihoi, Costică Ştefănescu, Nicolae Ungureanu – Aurel Ţicleanu, Ion Geolgău (Adrian Popescu 68), Mircea Irimescu, Ilie Balaci – Sorin Cîrţu, Rodion Cămătaru. Antrenor: Constantin Oţet

Steaua: Helmuth Duckadam – Teodor Anghelini, Miodrag Belodedici, Florin Marin, Janos Fodor – Gabi Balint, Tudorel Stoica, Ioan Mureşan, Mihai Majearu – Septimiu Câmpeanu, Viorel Turcu (Ştefan Popa 64). Antrenor: Constantin Cernăianu

  • „Pe mine m-a ars întotdeauna tricoul Craiovei. Când îmbraci echipamentul unei echipe, trebuie să-l simţi cald pe tine” – Sorin Cârţu
  • „Cele mai frumoase amintiri? Sunt multe… De exemplu, finala Cupei României din 1977, când am învins Steaua cu 2-1 pe «Republicii» şi eu am marcat golul al doilea al «Ştiinţei». Am cucerit atunci primul trofeu din carieră. Apoi, meciul de campionat din iunie 1983, pe care l-am câştigat cu 5-2 şi eu am dat patru goluri. Şi am mai şi ratat un penalty, pe care tot eu l-am obținut!” – Sorin Cârţu
  • „Ca antrenor, cea mai frumoasă victorie e cea din toamna anului 1989, de pe «Ghencea» (n.a. – scor 2-1). Steaua era finalista din ultimul sezon al Cupei Campionilor Europeni (n.a. – 0-4 cu AC Milan). În acea toamnă, Universitatea a învins şi pe Dinamo, şi pe Victoria Bucureşti. Atunci s-a născut, practic, echipa Craiovei care câştiga eventul în 1991” – Sorin Cârţu
  • „În perioada în care am jucat, nu exista o echipă de Diviza A care să nu aibă un număr 10. Ăsta de îl tot căutăm noi acum. Şi la Vâlcea, să zic, te duceai şi era un Carabageac” – Sorin Cârţu
  • „Nu pot să accept ca un jucător la 24-25 de ani să nu poată să dea cu ambele picioare. Nu concep aşa ceva! Nu face asta la 17-18 ani, că e în curs de formare, dar la 24 de ani nu pot să concep” – Sorin Cârţu
  • „Fotbalul e o oglindă a societăţii. Iar pentru performanţă, ai nevoie de mulţi bani. Trebuie să dai salariile mari dacă vrei performanţe mari” – Sorin Cârţu
  • 2 titluri de campion (1980, 1981) şi 4 cupe (1977, 1978, 1981, 1983) ca jucător (event în 1981), 1 campionat şi 1 cupă în 1991, ca antrenor, are Sorin Cârţu
  • 107 goluri a marcat Sorin Cârţu pentru Universitatea Craiova, singura echipă pentru care a jucat, al treilea marcator din istoria echipei, după Ion Oblemenco (167) şi Rodion Cămătaru (122)
  • 4 goluri a dat Sorin Cârţu pentru Universitatea Craiova în 5 finale de Cupă, record pentru fotbaliştii „Ştiinţei”: 2-1 cu Steaua în 1977 (Stadionul Republicii), golul de 2-0 / 3-1 cu Olimpia Satu Mare în 1978 (Republicii), golul de 1-0 / 6-0 cu Poli Timişoara în 1981 (Republicii), golul de 4-0 / 2-1 cu Poli Timişoara în 1983 (23 August), fără gol / 1-2 cu Steaua în 1985 (23 August), golul de 1-1
  • 11 goluri a înscris Sorin Cârţu pentru Universitatea Craiova în cupele europene, cele mai multe marcate de vreun jucător al echipei din Bănie

(P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – FCSB: 1,68 este cota pentru „PSFX”. Vezi aici toate cotele!