Fotbal international

Sorin Cârțu, dat afară de CFR Cluj după un meci cu Basel! Le-a distrus elveţienilor banca. Video

29.10.2020 | 08:37
Sorin Cartu dat afara de CFR Cluj dupa un meci cu Basel Lea distrus elvetienilor banca Video
Sorin Cârțu, dat afară de CFR Cluj după un meci cu Basel! Le-a distrus elveţienilor banca. Video
ADVERTISEMENT

CFR Cluj are amintiri neplăcute din confruntările cu echipele elvețiene, nu atât în plan sportiv, cât al imaginii: Sorin Cârțu, antrenorul echipei în 2010, a fost dat afară după ce a distrus bnaca de rezerve în timpul unui meci cu FC Basel.

Campioana României are, însă, un palmares pozitiv în meciurile jucate cu echipele elvețiene în cupele europene. Ardelenii vor întâlni joi, 29 octombrie, de la ora 22:00, pe teren propriu, formația Young Boys Berna, în etapa a doua a Grupei A din Europa League.

ADVERTISEMENT

Trupa lui Dan Petrescu a început cu dreptul aventura în această grupă, impunându-se în partida din deplasare cu ȚSKA Sofia, scor 2-0.

Palmaresul celor de la CFR Cluj cu echipele elvețiene oferă speranțe

Pentru campioana României urmează un joc extrem de important în vederea configurației clasamentului, deoarece Young Boys Berna pare adversarul cu care clujenii se vor lupta la calificare, dacă ținem cont că AS Roma este marea favorită a grupei, iar ȚSKA Sofia pare cea mai slabă.

ADVERTISEMENT

Înaintea întâlnirii de joi seară, de pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”, CFR Cluj are un avantaj moral în fața celor de la Young Boys Berna prin faptul că dețin un palmares pozitiv în meciurile jucate în cupele europene cu echipele elvețiene.

După ce s-a reinventat în fotbalul românesc, formația din Gruia a jucat de patru ori cu FC Basel, multipla campioană a Elveției, și s-a impus în trei dintre aceste întâlniri. Primele dueluri au avut loc în toamna anului 2010, în faza grupelor Champions League. În prima etapă, ardelenii s-au impus acasă, scor 2-1, prin golurile lui Ionuț Rada și Lacina Traore.

ADVERTISEMENT

Sorin Cârțu, gest nebunesc pe banca tehnică la un meci cu Basel

La returul din etapa a cincea, Basel a câștigat cu 1-0 și și-a asigurat poziția a treia în grupă, după Bayern Munchen și AS Roma, și participarea în primăvara Europa League, în timp ce clujenii au încheiat pe ultimul loc. Însă, întâlnirea din Elveția a rămas în istorie pentru gestul de furie al lui Sorin Cârțu, antrenorul CFR-ului din acel moment.

Tehnicianul a dat cu pumnii și picioarele în geamul care îngrădea banca tehnică a CFR-ului până ce acesta s-a spart. Gestul incredibil i-a fost fatal lui Cârțu care a fost imediat dat afară de gruparea din Gruia. În plus, antrenorul a fost suspendat și amendat cu 10.000 de euro de UEFA.

ADVERTISEMENT

Doi ani mai târziu, ardelenii se reîntâlneau cu FC Basel, de această dată în play-off-ul Champions League. CFR, care îl avea în formație pe căpitanul de acum Mario Camora, a ajuns în faza grupelor după două victorii în fața elvețienilor la care juca starul de azi al lui Liverpool, egipteanul Mohamed Salah.

Clujenii au făcut un meci magnific în tur, în Elveția, și au învins cu 2-1 prin dubla reușită de senegalezul Moudou Sougou. La returul din Gruia, echipa condusă la acel moment de Ioan Andone a făcut un meci pragmatic și a câștigat cu 1-0 prin golul marcat de grecul Pantelis Kapetanos.

ACum în Gguia vine campioana din 2020, Young Boys, care are în palmares 14 titluri și șapte Cupe ale Elveției. Formația din Berna este antrenată de Gerardo Seoane, manager aflat la club încă din 2018, și are în componență jucători cu o cotă de piață interesantă, precum atacantul camerunez Jean-Pierre Nsame, cotat la șapte milioane de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: