News

Sorin Cîmpeanu a fost rugat să numească cel mai bun ministru al educației. Răspuns surprinzător

Sorin Cîmpeanu a fost rugat să nominalizeze cel mai bun ministru al educației din istoria țării. Răspunsul a fost surprinzător, ministrul fiind de părere că România nu a avut niciodată un ministru bun.
06.08.2022 | 19:50
Sorin Cimpeanu a fost rugat sa numeasca cel mai bun ministru al educatiei Raspuns surprinzator
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre cel mai ”performant” ministru al educației. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Actualul ministrul al educației Sorin Cîmpeanu nu crede că România a avut vreodată un ministru al educației performant. Cîmpeanu crede că țara noastră nu a avut niciodată un ministru al educației bun, conform Digi 24.

Sorin Cîmpeanu, despre ”cel mai bun ministru al educației”

”Am fost întrebat care cred eu că este cel mai bun ministru al Educaţiei din ultimii 30 de ani. Cu tristeţe v-o spun, niciunul. Începând cu mine, ministru care a avut un mandat din 2014 – 2015. Este simplu, este logic, dacă am fi fost buni nu am fi fost în această situaţie acum, a explicat Sorin Cîmpeanu, în timpul unei dezbateri.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Cîmpeanu crede că 2022 poate fi un ”moment esențial” al schimbării. Cu investiții considerabile și cu un management capabil, educația poate primi o nouă față, crede ministrul.

Schimbarea este esenţială. Spre deosebire de Legea 1 din 2011, care a avut schimbări de proces importante, corecte, însă nu au fost însoţite de schimbări de instituţii, nu au fost însoţite de schimbări de resurse. Atunci când vrei să obţii rezultate diferite cu aceiaşi oameni, cu aceleaşi instituţii, cu aceleaşi resurse, şansele sunt minime şi asta s-a văzut, s-a văzut prin faptul că, spre exemplu, în anul 2022, am organizat Bacalaureatul după Legea 84 din 1995.

ADVERTISEMENT

La 11 ani de la apariţie, încă nu am putut organiza examenul de Bacalaureat după Legea 1. De ce? Nu au fost instituţii, nu au fost mecanisme, nu au fost resurse. Acest proiect de lege însoţeşte schimbările de proces cu schimbări în arhitectura de sistem.

Acest sistem însoţeşte schimbările de proces şi de instituţii, cu resurse. Dacă nu vom avea resurse financiare, toate aceste lucruri vor fi degeaba”, a explicat Cîmpeanu, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

În cadrul conferinței la care a participat Cîmpeanu, liderul PNL Iași Alexandru Muraru crede că tinerii din România ar trebui să studieze o nouă materie obligatorie, istoria comunismului.

”Această disciplină trebuie să se regăsească în noua lege a Educaţiei. Azi mai mult ca niciodată, în contextul invaziei ruse, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în ţările NATO, în contextul în care avem nevoie de o naraţiune puternică care să întărească România de mâine, studierea de către elevii de liceu a istoriei comunismului, o disciplină separată de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este o chestiune obligatorie”, a declarat Muraru.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să revoluționeze învățământul din România, însă a lansat dezbateri ample în interiorul sistemului pentru a se asigura că elevii, părinții și profesorii sunt mulțumiți de aceste ipotetice schimbări.

Țelul lui Cîmpeanu este de a atrage profesori competenți și bine plătiți, care să crească generații de elevi peformanți. Cea mai mare provocare pentru România o reprezintă învățământul din zona rurală, unde mii de copii abandonează școala pentru că provin din medii sociale sărace.

ADVERTISEMENT