News

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Prima reacție a ministrului educației: ”Obiectivul este blocarea legilor educației”

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat luni, în urma acuzațiilor de plagiat lansate de jurnalista Emilia Șercan.
26.09.2022 | 15:03
Sorin Cimpeanu acuzat de plagiat Prima reactie a ministrului educatiei Obiectivul este blocarea legilor educatiei
Sorin Cîmpeanu nu a comentat prea multe cu privire la acuzațiile de plagiat. Foto: facebook.com/SorinMCimpeanu
ADVERTISEMENT

Prezent la Academia de Studii Economice (ASE), pentru deschiderea anului universitar 2022-2023, Sorin Cîmpeanu a fost rugat să comenteze acuzațiile de plagiat.

Sorin Cîmpeanu a trecut rapid peste acuzațiile de plagiat

Ministrul educației a evitat un răspuns lămuritor cu privire la acuzații și a subliniat că articolul despre plagiat urmărește blocarea legilor educației: ”Am înțeles că obiectivul principal al acestui articol este blocarea legilor educației.

ADVERTISEMENT

Vă fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare.Astfel de încercări de a opri, din cursul lor firesc, legile educației, care sunt de interes pentru milioane de copii, nu mă pot influența.

Chiar dacă sunt abordări punctuale, personale”, a spus Sorin Cîmpeanu. Reacția ministrului vine după ce Emilia Șercan a publicat pe pressone.ro o investigație în care îl acuză că legiferează în interes propriu și a plagiat în 2006, iar în 2022 încearcă să repare greșelile trecutului.

ADVERTISEMENT

Practic, jurnalista a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Emilia Șercan a dezvăluit că ministrul educației și-a însușit în 2006 92 de pagini din lucrările create de doi profesori universitari alături de care semnase în anul 2000.

Acuzațiile Emiliei Șercan

Cîmpeanu a fost acuzat că ulterior le-a furat lucrarea. Șercan a completat că în 2006, cel care conduce Ministerul Educației și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori ”ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele”.

ADVERTISEMENT

Jurnalista a punctat că ministrul a schimbat foarte puțin titlurile capitolelor și a modificat doar cinci cuvinte dintre cele 117, cât reprezentau titlurile lucrării.

În dovezile prezentate, jurnalista arată că liberalul ”și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

ADVERTISEMENT

Contribuția ministrului la acest curs? Nouă pagini dintre cele 190 ale lucrării. Ulterior, în 2006, Cîmpeanu a semnat un nou curs universitar cu titlul „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”. Șercan susține că acesta este identic cu cel din anul 2000.

ADVERTISEMENT