News

Sorin Cîmpeanu, analiză amplă pe subiectul toaleta din fundul curții: ”Nici Elveția, nici SUA, nici Japonia n-au inventat rețeaua de canalizare în vârf de munte”

Sorin Cîmpeanu a vorbit, din nou, despre problema toaletelor în curtea școlii și își menține declarația că acest aspect nu are legătură cu educația elevilor.
02.09.2022 | 09:43
Sorin Cimpeanu analiza ampla pe subiectul toaleta din fundul curtii Nici Elvetia nici SUA nici Japonia nau inventat reteaua de canalizare in varf de munte
Sorin Cîmpeanu, despre problema toaletelor în curte. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai mult, Cîmpeanu a ținut să precizeze că problema e nu că toaletele sunt în curte, ci că sunt conforme, sau nu. Așadar, o nouă inovație a ministrului educației, care e decis să schimbe în bine sistemul.

Sorin Cîmpeanu, noi discuții despre toaletele din școli

”Mențin ceea ce am spus. Problema grupurilor sanitare neconforme din școli este o problemă importantă, ea trebuie să fie rezolvată și va fi rezolvată. Exact asta au fost cuvintele (din ședința de guvern – n.r.).

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, este o problemă exagerată, pentru că de multe ori legăm digitalizarea și calitatea educației de toaletă. Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții am fost la festivaluri, cu toții mergem la plajă și sunt toalete conforme. Nu iau apărarea autorităților locale. În vârf de munte, o școală cu 4 elevi care trebuie să aibă acces la educație, în vârf de munte, nici Elveția, nici Statele Unite, nici Japonia n-au inventat rețeaua de canalizare în vârf de munte.

Acolo sunt acele școli cu 4 copii. Acolo e greu de rezolvat. Acolo toaleta va trebui să fie conformă, dar în exteriorul școlii”, a declarat Cîmpeanu la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu insistă asupra faptului că nu are legătură educația cu faptul că toaleta este în afara școlii, în curte, sau în interior. Important e să fie conformă, deși e greu de vizualizat acest scenariu.

”Acum 4 ani aveam 2.219 școli cu toalete neconforme. A se face diferența între toaleta neconformă și toaleta în curte! În momentul de față, avem continuarea lucrărilor de asigurare a conformității, finanțate de Ministerul Educației, prin autoritățile locale, pentru 126 de școli. Mai sunt alte 180 de școli – și aș vrea să precizez faptul că sunt zeci de școli care au 4 elevi, 5 elevi, 7 elevi, sub 10 elevi, zeci de școli cu sub 10 elevi, ca să avem o imagine reală. Sunt școli care sunt în vârf de munte, spre exemplu, cu 4 elevi.

ADVERTISEMENT

Școli primare, 4 elevi în 4 clase, clasa I, a II-a, a III-a și a IV-a, câte un elev pe clasă. Sigur că acolo este de înțeles de ce autoritățile locale n-au reușit, pentru că e greu să faci sistem de canalizare. Vei avea o toaletă conformă acolo, dar va fi tot în exteriorul clădirii. Aș vrea să precizăm lucrul ăsta”, a completat Sorin Cîmpeanu. Ministrul crede că o toaletă ecologică poate fi considerată ”conformă”.

Cîmpeanu i-a acuzat, totodată, pe cei din primării că au folosit doar 30% din totalul banilor alocați pentru a rezolva aceste probleme.

ADVERTISEMENT

”De ce? Pentru incapacitatea autorităților locale de a utiliza acești bani, deși conformitatea toaletelor nu sunt un fel de rachete spațiale. Dar asta este realitatea, asta este capacitatea autorităților locale”, a explicat Cîmpeanu.

”Nu poate Ministerul Educației să semneze contracte pentru toalete. Nu are nicio bază legală. Autoritățile locale, care administrează baza materială, au toată răspunderea. Ministerul Educației a asigurat buget. Mai mult de atât ce v-ați închipuit dumneavoastră că se poate face?”, a concluzionat ministrul educației.

ADVERTISEMENT