Ministrul a explicat în urmă cu câteva zile că părinții elevului care s-a aruncat de la etaj în timpul unei pauze consideră că școala nu putea să preîntâmpine în vreun fel accidentul, semnalând o problemă importantă din sistemul educațional.
În urmă cu câteva zile un elev s-a aruncat de la etajul întâi al unei școli din București, iar, conform declarațiilor unui profesor, acesta era victima constantă a bullying-ului în cercul școlar.
Sorin Cîmpeanu: “Vedem numeroase cazuri de bullying, un element mai mult decât îngrijorător, sunt din ce în ce mai multe. Este o consecință a pierderilor înregistrate în planurile emoționale și comportamentale.”
Claudiu Pândaru: “Știu ce au de făcut profesorii în aceste cazuri?”
Sorin Cîmpeanu: “Nu, nu știu, am avut recent un exemplu al unui decident din învățământ care nu a înțeles gravitatea faptului, nu a înțeles nici acum ce a greșit.”
Claudiu Pândaru: “Nu cred că sunt pregătiți în acest moment dascălii pentru a face față fenomenului bullying-ului, nu cred că există un ghid elaborat de către statul român pentru a ști cum să gestioneze astfel de cazuri.”
Sorin Cîmpeanu: “Nu, nu există, nici măcar nu sunt implementate grupurile anti-bulling, deși legea este în vigoare de ceva timp.
Vă garantez că din anul școlar 2021-2022 va exista în fiecare școală va exista un grup de acțiune anti-bullying, legea spune că trebuie să existe directorul, consilierul școlar, trei cadre didactice formate, doi reprezentanți ai elevilor și un reprezentant al părinților.
Bullyingul poate fi social, fizic și mai nou cyberbullying. Este nevoie de o strategie de educație parentală, a fost un proiect inițiat în 2018, din păcate a fost abandonat și va trebui reluat. Trebuie să îi ajutăm pe cei care au învățat mai puțin despre cum să fii părinte.
Este pauză, o pauză scurtă de cinci minute, dar una îndelung așteptată de copii. Holul școlii s-a umplut într-o secundă, se aud zeci de voci, se vorbește mult, repede și se spun vrute și nevrute. Despre nevrute pare a fi vorba și în acest caz.
Despre felul în care copiii înțeleg uneori lumea celor mari, o gestionează și o transformă. Și despre cum adulții, părinți, profesori, indiferent de rolul lor trebuie să își oprească propriul tumult și să fie mult mai atenți la dramele celor pe care i-au născut sau de care sunt responsabili preț de câteva ore.
Acesta este momentul în care un băiat de clasa a șasea cedează. Agasat de colegi, arătat cu degetul pentru culoarea pielii, stigmatizat, prea puțin băgat în seamă de cadrele didactice. De altfel, sub protecția anonimatului, unul dintre profesori a povestit pentru FANATIK drama care a dus la gestul copilului.
Un gest care putea avea urmări înfiorătoare. Elevul s-a aruncat de la etaj, pe geamul şcolii, culmea, sub privirile şi încurajările colegilor. A făcut-o chiar cu profesorul de serviciu de faţă, profesor care nu a mai apucat să facă nimic pentru a-l opri.