News

Cum se pot întoarce elevii la școală după apariția unui caz de Covid-19. Tipurile de teste acceptate de unitățile de învățământ

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, susține o conferință de presă cu privire la funcționarea sistemului de învățământ preuniversitar.
06.10.2021 | 17:40
Cum se pot intoarce elevii la scoala dupa aparitia unui caz de Covid19 Tipurile de teste acceptate de unitatile de invatamant
ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu oferă noi detalii referitoare la funcționarea sistemului de învățământ din România și la modul în care vor putea reveni elevii la școală după apariția unui caz de Covid-19.

Ministrul educației anunță că ”se vor putea testa elevii care solicită acest lucru, în cabinetele școlare ale unităților de învățământ. Unde nu există cabinete medicale școlare, va fi solicitat ajutorul DSP, care va organiza echipe mobile de testare. Dacă sunt elevi care s-au testat oriunde altundeva, aceștia vor putea prezenta rezultatul negativ al testului pentru a reveni la școală.”

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu a oferit detalii și despre situația vaccinărilor din școli, care arată astfel: ”în ultima săptămână s-au vaccinat cam 2.500 de elevi zilnic. 51.726 elevi de la 12-15 ani vaccinați – un plus de 6.168 față de datele de acum o săptămână. De asemenea, sunt 180.942 elevi de 16-19 ani vaccinați – un plus de 10.850 față de săptămâna trecută.”

Câți părinți vor să își vaccineze copiii la școală

Ministrul a vorbit și despre chestionarele prin care părinții au fost întrebați dacă doresc să își vaccineze copiii. ”Din 290.000 de chestionare privind intenția de vaccinare. 7,5% sunt cu ”da”, 15% sunt indeciși, iar 77,5% sunt cu ”nu.” 

ADVERTISEMENT

Pentru cei 22.000 de elevi care doresc să se vaccineze, ministrul a anunțat că datele vor fi transmise astăzi către CNCAV pentru a fi organizate echipe mobile de vaccinare, ce vor veni în sprijinul acestora.

”În ceea ce privește infectările, sunt 12.978 de infectări în școli în rândul elevilor. Numărul de clase cu activitatea suspendată fizic este de 11.090, aproximativ 8% din numărul total de clase din sistemul preunviversitar, astfel că 278.000 de copii învață acum în sistem online.”

ADVERTISEMENT

Sunt și școli care, respectând prevederile ordinului comun de ministru, au atins acea limită de 50% clase cu activitate fizică suspendată.

Asta a condus la suspendarea integrală a predării fizice, sunt 121 școli în țară în această situație.

ADVERTISEMENT

Ministrul a transmis informații și despre creșterea semnificativă a cuantumului burselor elevilor.

Bursele performanță cresc de 5 ori, cele de merit se dublează, la fel și cele sociale, iar cele de studiu cresc cu 50%.

ADVERTISEMENT