Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a declarat miercuri la Digi24 în ce modalități se vor redeschide școlile, explicând faptul că: „profesorii și elevii care au vulnerabilități medicale certificate, dar și elevii care locuiesc alături de persoane care se încadrează în această categorie trebuie să aibă dreptul să nu se expună”.
Ministrul Educației a explicat ieri că redeschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinarea cadrelor didactice, ci de rata de infectare din fiecare localitate.
În urmă cu câteva zile, Cîmpeanu a anunțat că este pregătit să demisioneze dacă școlile vor deveni focare de infectare cu noul coronavirus.
„Activitatea cu prezență fizică este cerută de întreaga societate pentru a reveni la normalitate. Elevii care au vulnerabilități certificate medical vor beneficia de școală online, dacă este un profesor cu vulnerabilități certificate medical de către un medic de medicina muncii are același drept să nu se expună la infectare.
Vor trebui să fie prevăzute aceste lucruri și pentru elevi și pentru cei care demonstrează că aparținători. Profesorii au același drept, au vulnerabilități, trebuie să le fie respectat în primul rând dreptul la sănătate.
Singura diferență este că profesorului va trebui să îi fie certificată această vulnerabilitate de către un medic de medicina muncii care să îi elibereze o adeverință de inapt pentru desfășurarea activității față-în-față.
Nu exită posibilitatea ca părintele să aleagă să nu trimită copilul la școală în alte condiții. Cu toții sau cea mai mare parte din populație dorin să ne întoarcem la normalitate, asta înseamnă sistemul așa cum îl cunoaștem, învățământul obligatoriu.
Acesta nu îți dădea dreptul înainte de pandemie să poți alege nici dacă erai profesor sau elev. Nu există în lege sau Constituție acest drept de a alege, învățământul este obligatoriu prin lege până la un anumit nivel, dacă există o vulnerabilitate a unui elev, suntem obligați să îi asigurăm dreptul la educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.
„Dintre toate categoriile de lucrători esențiali, profesorul din învățământ este detașat, adică 110.600 persoane din învățământ sunt deja programate, iar peste 18.000 sunt deja vaccinați.
Unii vor cădea sub incidența acestei amânări și amânarea cu zece zile a datei de declanșare a datei de vaccinare cu prioritate sistemică, ea va exista în continuare când se va reuși echilibrarea numărului de doze.
Persoanele din învățământ au cea mai mare disponibilitate de vaccinare, mult mai mare decât putem noi să vaccinăm acum. Începând cu 7 februarie se va da prioritate de sistem personalului din învățământ.
Factorul determinant în redeschiderea școlilor este dat de gradul de infectare, gradul de vaccinare este un factor important, dar nu obligatoriu pentru a se redeschide școlile.
Numărul de persoane din învățământ este de 355.000 de persoane, 18.000 s-au vaccinat, pentru a putea să îi vaccinăm pe toți am avea nevoie de aproape 700.000 de doze, niciun stat din lume nu are această capacitate într-un timp foarte scurt”, a adăugat Ministrul Educației.
„Există o teamă firească a oricărui părinte legată de vaccinarea cadrelot didactice, care este de înțeles. Mie mi s-ar părea normal ca acel cadru didactic să spună în mod public că s-a vaccinat sau nu.
Dacă alege să refuze pe baza confidențialității actului medical, lucrurile se complică din perspectivă legală. În cazul solidarității elev-părinte-profesor vor face publice informațiile, spunând „da, m-am vaccinat sau nu, nu m-am vaccinat”, a afirmat ministrul.