News

Sorin Cîmpeanu: “Din toamnă vom avea o reducere a numărului de elevi în clasele de liceu”

21.01.2021 | 22:05
Sorin Cimpeanu Din toamna vom avea o reducere a numarului de elevi in clasele de liceu
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi la Digi24 că începând din toamnă va exista o schimbare semnificativă la nivelul liceelor, “la constituirea clasei a noua, pentru filiera tehnologică, pentru cea vocațională, dar și pentru cea teoretică va exista o reducere a numărului de elevi”.

În ultimele zile Cîmpeanu a discutat despre cum va fi pregătită campania de vaccinare a cadrelor didactice, stabilind care dintre acestea vor avea prioritate.

ADVERTISEMENT

Din 8 februarie se preconizează o redeschidere a școlilor dacă evoluția pandemiei va fi una favorabilă și în funcție de rata de infectare a fiecărei zone.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: “Vom avea mai puțini elevi în clasă”

“De anul acesta de la constituirea clasei a noua, pentru filiera tehnologică, dar și pentru cea vocațională, se va reduce de la 28 de elevi la 24. Se va aplica uniform și înseamnă o reducere de 15% a numărului de elevi în clasă. Pentru filiera teoretică reducerea este de la 28 la 26 de elevi.

ADVERTISEMENT

Acesta este un prin pas concret în cadrul proiectului ‘România educată’, se vor constitui cu 1000 de clase mai multe la nivel național. Avem spațiu suficient în școli, anul viitor va începe acea promoție care a fost împărțită între clasa pregătitoare și clasa întâi.

Chiar dacă este o provocare din perspectivă bugetară mai ales ținând cont de contextul pandemiei, am considerat că dacă vom rata acest moment, este greu să vină pe viitor un moment mai propice.

ADVERTISEMENT

În acest moment, scăderea se face doar la liceu deoarece trebuie făcută la început de ciclu. Sperăm ca anul viitor putem să implementăm la clasa pregătitoare și clasa a cincea această reducere a numărului de elevi.

Cu siguranță, vom avea nevoie de profesori mai mulți și de profesori calificați, pentru liceu sunt în dezbatere planurile cadru, mai exact disciplinele și numărul de ore alocate fiecărei discipline.

ADVERTISEMENT

Consultarea publică va fi pe 31 ianuarie, foarte târziu, dar este foarte important să avem un rezultat bun. Dacă nu avem o variantă mai bună decât planurile de acum, este bine să ne mai gândim și să nu facem neapărat modificări”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, în cadrul emisiunii lui Cosmin Prelipceanu de la Digi24.

ADVERTISEMENT