News
notix pixel id

Sorin Cîmpeanu, explicații despre testarea elevilor. Când vor apărea testele în școli

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a oferit o multitudine de explicații referitoare la testarea elevilor, printre care și când vor apărea acestea in școli.
15.11.2021 | 22:31
Sorin Cîmpeanu, explicații despre testarea elevilor. Când vor apărea testele în școli
Sorin Cîmpeanu, explicații despre testarea elevilor. Când vor apărea testele în școli foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Există mai multe scenarii referitoare la testarea elevilor, unul dintre acestea fiind că o parte dintre aceștia s-ar putea testa acasă, sub supravegherea părinților, înainte de a merge la școli.

Școlile care au o rată de vaccinare sub 60% ar putea să revină la școală cu prezență fizică, doar dacă rata de incidență a localității este sub 3 la mie.

Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor. Când o să apară testele în școli

“Vineri s-au semnat contractele subsecvente, după ce săptămâna trecută s-au semnat contractele cadru. Termenul de livrare pentru lotul 1 este de 1-5 zile, așteptarea mea este să fie deja de mult în școli.

ADVERTISEMENT

Acum, îmi doresc să fie la sfârșitul acestei săptămâni, dar poate fi și la începutul săptămânii viitoare, dar nu este în gestionarea Ministerului Educației.

Am auzit o opinie a unui specialist în sănătate publică, citez ‘testele trebuie obligatoriu făcute de personal medical, în școlile românești nu există personal medical’.

ADVERTISEMENT

Adică practic o persoană care susține testarea demontează testarea într-o singură fază. Personalul medical nu există în școli, va trebui să avem o strategie de reconfigurare a cabinetelor școlare. Joia viitoare ar putea să fie prima zi de testare în școli.

Am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni pentru un protocol sanitar și mă gândesc că s-ar putea face o diferență…copiii de grădiniță și cei din învățământul primar să poată administra aceste teste diferit față de cei din liceu, care își pot autoadministra ușor.

ADVERTISEMENT

Cred că majoritatea cadrelor didactice susțin necesitatea testării elevilor. Eu am pus trei întrebări, dacă se poate face și testarea elevilor la domiciliu, sub supravegherea părinților și mă gândesc în special la copiii mici. 

Există în instrucțiuni o precizare să nu se fi mâncat înainte de testare. Cum aduci un copil la grădiniță la ora opt și să nu fi mâncat? E o diferențiere, cei mici într-un fel, cei mari în alt fel. 

ADVERTISEMENT

Nici nu puteam să solicit să fie toate școlile deschise, pentru că aș fi negat pandemia, o situație în care avem sute de decese în fiecare zi. Așa s-a ajuns la un criteriu de departajare, rata de vaccinare a cadrelor didactice.

Din toate activitățile din această lume exact școala ne îmbolnăvește, școala nu ne îmbolnăvește, protestez împotriva acestei idei, conform căreia deschiderea școlilor va genera valul 5.

ADVERTISEMENT

Sunt adversarul acestei idei, sunt multe activități care ar putea să fie restricționate”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri